Ξεκαθάρισμα λογαριασμών Τσίπρα – Καμμένου

Ένα από τα πιο κρίσιμα τετ α τετ της χρονιάς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος του, αρχηγός των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

propoli

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, πρόκειται να συναντηθούν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την Αθήνα.

Η ατμόσφαιρα στα δύο στρατόπεδα παραμένει «βαριά» καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία εξαρτάται πλέον από τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ (σ.σ. εφόσον πραγματοποιηθεί), που είναι πάντως προγραμματισμένη για τις 13:00 το μεσημέρι πρόκειται να αποκαλύψει  τους συσχετισμούς δυνάμεων αλλά και την προοπτική επιβίωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

«Θα πράξω αυτό που πρέπει» είπε χαρακτηριστικά αποχαιρετώντας χθες Πέμπτη του στρατηγούς στο Πεντάγωνο κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Αμύνης δείχνοντας ότι μετρά αντίστροφα για την έξοδό του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι όροι Τσίπρα

Ο όρος που θέτει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι να μη βάλει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. «Ούτε αυτός, ούτε κανένας εκ των βουλευτών του να μην άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση», υπογράμμισε προχθές κάνοντας ξεκάθαρο ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα μετρηθούμε στη Βουλή».

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και επίσημες δηλώσεις η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, συνολικά πέντε βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι.

Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Εικόνα της κατάστασης πρόκειται να διαμορφωθεί αν και εφόσον  συνεδριάει τελικά σήμερα η Κοινοβουλευτική του Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Ασκήσεις πλειοψηφίας κάνει ο πρωθυπουργός

«Θεωρώ ότι όσο τον ξέρω τον Καμμένο ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Εντός δέκα ημερών θα προχωρήσουμε στην ψήφιση της Συμφωνίας. Αν άρει εμπιστοσύνη θα πάω πριν (σε ψήφο εμπιστοσύνης)», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνια και ο Πάνος Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του και τους βουλευτές του από την κυβέρνηση, τις αμέσως επόμενες ώρες- και το πιθανότερο το Σαββατοκύριακο- ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται να έχει την εξής έκβαση:

  • είτε ο Τσίπρας θα εξασφαλίσει τους 151, θα υπάρξει δηλαδή ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα… διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ και θα ακολουθήσει μίνι ανασχηματισμό.
  • Είτε ο Τσίπρας δεν θα εξασφαλίσει τους 151 και θα οδηγήσει – όπως ο ίδιος είπε- τη χώρα συντεταγμένα σε εθνικές κάλπες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Loading