Οδικός χάρτης υπογράφεται στις Πρέσπες

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Μόνο τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ, όπως πληροφορείται το “Politik” από κυβερνητικές πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης.

Αυτές εκτιμάται πως θα επιλυθούν σήμερα Τρίτη κι από εκεί και πέρα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τους δύο πρωθυπουργούς, καθώς κι ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πολιτική ηγεσία, καθώς και του ελληνικού λαού μέσω διαγγέλματος .

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν στις Πρέσπες τον οδικό χάρτη στο τέλος της διαδρομής του οποίου βρίσκεται η ένταξη της ΠΓΔΜ με τη νέα της ονομασία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία πρώτα θα επικυρωθεί από τη Βουλή του βόρειου γείτονα και στη συνέχεια θα υποβληθεί η αίτηση ένταξης στους δύο διεθνείς οργανισμούς.

Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, πιθανότατα τον Οκτώβριο, κι εφόσον περάσει η συμφωνία τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα περιλαμβάνει τη νέα ονομασία με ισχύ “erga omnes”.

Υπό αίρεση

Αξίζει να σημειωθεί πως η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα τελεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που θα αναλάβει στη συμφωνία που θα υπογράψει με την Ελλάδα.

Η ελληνική Βουλή θα είναι η τελευταία που θα κληθεί να την ψηφίσει.

 

 

Loading