Φονικές πυρκαγιές: Οι ευθύνες «καίνε» το Μέγαρο Μαξίμου

Με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων να είναι ακόμη ασαφής, μία εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά που έσπειρε το θάνατο στην ανατολική Αττική και κυρίως στο Μάτι, ο κώδωνας της ευθύνης ακούγεται δυνατά στο Μέγαρο Μαξίμου.

propoli

Όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί επιχείρησαν –ανεπιτυχώς- να αποσοβήσουν την όποια ευθύνη από πάνω τους, τα «γιατί» βαραίνουν όλους όσους έχουν θέση ευθύνης και σχετίζονται με το έργο της Πολιτικής Προστασίας.

Ως φαίνεται οι ελλείψεις και τα προβλήματα δεν έχουν διορθωθεί ακόμη και τώρα, ώστε να καταφέρουν να μετρήσουν έστω τις απώλειες. Ως φαίνεται ο μηχανισμός δε λειτουργεί ούτε την ώρα της κρίσης ούτε μετά.

Αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων

Είναι χαρακτηριστικό εξαιτίας της παροιμιώδους ασυνεννοησίας μεταξύ των φορέων, δεν λείπουν ακόμη οι φωνές που λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.

Η Πυροσβεστική χθες ανακοίνωσε πως ως αγνοούμενοι έχουν δηλωθεί επίσημα είναι 84, εκ των οποίων οι 59 έχουν ταυτοποιηθεί και παραμένουν ακόμα 25 αγνοούμενοι.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η τοποθέτηση δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς δεν είναι σαφές αν ο αριθμός όμως των νεκρών αυξήθηκε επειδή κατέληξαν κάποιοι από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται πως μέσα στην εβδομάδα κατέληξαν τέσσερα άτομα, τρία εκ των οποίων νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ και ένας ακόμα που ήταν εκτός.

Σε ανακοίνωση της χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατηγορούσε ότι  «σχετικά δημοσιεύματα δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής». Μάλιστα, καλούσε τα μέσα ενημέρωσης να μην προσθέτουν τον αριθμό των αγνοουμένων στον αριθμό των νεκρών, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους.

Η εντολή εκκένωσης που δε δόθηκε ποτέ

Βασικό ερώτημα παραμένει γιατί δε δόθηκε εντολή εκκένωσης. Γιατί κανείς δεν ειδοποίησε με κάποιον τρόπο τους πολίτες που κινδύνευαν, για να καταφέρουν να προστατευθούν όπως μπορούν;

Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός ή σχέδιο ικανό να προστατεύσει τους πολίτες, που μέσα σε λίγα λεπτά είδαν τα σπίτια και τον τόπο τους να μετατρέπονται σε κόλαση.

Αλαλούμ δηλώσεων και εδώ με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου να δηλώσει  ότι δεν του δόθηκε ποτέ εντολή για εκκένωση, ενώ η περιοχή που καιγόταν «ανήκε» τελικά κατά κύριο λόγο στον Δήμο Μαραθώνα.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης δήλωσε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν σαν να βάζεις «σεσουάρ στο τζάκι» και με τέτοιες συνθήκες δεν προλαβαίνεις να κάνεις εκκένωση. Και για να μη δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις, συμπλήρωσε «την εντολή εκκένωσης τη δίνει μόνο το ΥΠΕΣ και η Πυροσβεστική. Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο επικεφαλής, διότι σκεφθείτε τι θα γινόταν αν έδινε ο καθένας τις δικές του εντολές, θα είχαμε μεγαλύτερη τραγωδία», σημείωσε.

Εν τέλει η κυβέρνηση γνώριζε;

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η ενημέρωση του πρωθυπουργού για την ύπαρξη νεκρών, κατά τις ώρες της καταστροφής.

Ενδεικτικό της γενικότερης «συσκότισης» είναι το βίντεο με τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας.

Η ΝΔ κάνει λόγο για απόκρυψη της αλήθειας και σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε, σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες».

Η απάντηση, από την πλευρά του Μαξίμου ήρθε σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού να υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο», κατηγορώντας, παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «τυμβωρυχία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Η προσπάθεια της ΝΔ να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο», καταλήγει.

Την ίδια ώρα, την κυβέρνηση καίει η παραδοχή Κουρουμπλή ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει, αλλά δεν αξιολόγησε την πληροφορία ως «ασφαλή».

Loading