INTIME

Οι στόχοι της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προ των πυλών στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να διαρρέουν τους κεντρικούς πυλώνες της δικής τους πρότασης, με την οποία θέλουν να κάνουν ακόμα πιο διακριτό το δικό τους πρόγραμμα εξουσίας από το αντίστοιχο της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσεται η προστασία της δημοκρατίας και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας με την ενίσχυση του Κοινοβουλίου, αλλά και της εκλεγμένης κυβέρνησης που ελέγχεται από το λαό, από τη μία μεριά, και η κατοχύρωση θεσμικών προϋποθέσεων για την άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής από την άλλη.

Την ίδια στιγμή, πάντοτε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Συνταγματική Αναθεώρηση οφείλει να επιλύσει ζητήματα που προέκυψαν με ένταση τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών, να ικανοποιήσει το «υπερώριμο αίτημα» για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, ενώ οφείλει και να θέσει στο επίκεντρο ζητήματα προστασίας των κοινών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως από τη δική τους πλευρά θα θέσουν αυτά τα ζητήματα στο διάλογο που θα διεξαχθεί στη Βουλή και θα αναζητήσουν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Από εκεί και πέρα, στο κυβερνητικό επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια να τεθεί η εργασία στο κέντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, να συνεχιστούν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις και οι αντίστοιχες στη δημόσια διοίκηση, καθώς και να οικοδομηθεί σύγχρονο κι αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Οι άμεσες προτεραιότητες

Στα πιο άμεσα, προτεραιότητα είναι η νομοθέτηση και διοικητική διευθέτηση εντός του 2018 των περισσότερων από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα μεσαία εισοδήματα- καθώς για τα μικρά εισοδήματα ήδη υπάρχει σημαντική ελάφρυνση-, η επιδότηση ενοικίου και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Loading