INTIME

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο» (vd)

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κατάμεστο «Βελλίδειο», στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

propoli

Παρακολουθήστε σε video την ομιλία του προέδρου της ΝΔ:

20:08 Ξεκίνησε η ομιλία του κ. Μητσοτάκη:

«Στην πολιτική και οικονομική μας ζωή, η ΔΕΘ είναι το βήμα όπου ερχόμαστε να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας και κυρίως να μιλήσουμε για το μέλλον. Ειδικά φέτος, όμως, αυτή η εκδήλωση αποκτά ξεχωριστή σημασία. Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συγκυρία ως «το χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια» και «το κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους» και συμπλήρωσε:

«Δεν χρειάζεται να περιγράψω με λεπτομέρεια τη σημερινή Ελλάδα. Οι καθημερινές σας εμπειρίες είναι πολύ πιο δυνατές από τα λόγια που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Θα πω ένα πράγμα μόνο, έχοντας πλήρη επίγνωση της βαρύτητας αυτής της θέσης: Το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας, έχει σπάσει.

Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς. Όλα αυτά συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους. Για όλα αυτά οι πολίτες εμπιστεύονται με την ψήφο τους, τους πολιτικούς.

Δυστυχώς, όλα αυτά σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Το ζούμε πλέον στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από την ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Το είδαμε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι. Η θεμελιώδης υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας».

Το 2019 στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι την επόμενη ΔΕΘ θα την επισκεφθεί ως πρωθυπουργός.

«Σε 12 μήνες, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθω νωρίτερα κατά μία εβδομάδα στη ΔΕΘ για να την εγκαινιάσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι «κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από χθες» και προέβλεψε ότι «θα φύγουν όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι»

Οι στόχοι της ΝΔ

Περνώντας στο δια ταύτα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στόχους στους οποίους σκοπεύει να επικεντρωθεί η Νέα Δημοκρατία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές:

  • Μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης που δίνει ευκαιρίες σε όλους.
  • Μια οικονομία παραγωγική, καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.
  • Ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικό και λειτουργικό.
  • Μια παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και αξιολόγηση παντού.
  • Μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος Δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας.
  • Μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε τη θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο».
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας ότι αυτό αποτελεί βούληση όχι μόνο του κόμματός του, αλλά και των πολιτών.

«Δεν πιστεύουν κάποιοι εταίροι μας ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δυσπιστούν και με τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Υποτιμούν πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την περιπέτεια», ανέφερε σχετικά.

Εξήγγειλε μειώσεις φόρων

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε μειώσεις φόρων σε διάφορες μορφές.

«Στον αγρότη θα δώσουμε κίνητρο με φορολογικό συντελεστή 10%», δήλωσε σχετικά, ενώ για την εστίαση προανήγγειλε μείωση ΦΠΑ στο 13% από το 24%.

Επίσης, έκανε λόγο για μείωση εταιρικού φόρου και φόρου στα μερίσματα από το 40% στο 24%, ενώ προανήγγειλε «ισχυρά κίνητρα» για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.

«Τα επόμενα δύο χρόνια υλοποιούμε τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια», ανέφερε σχετικά.

Ακόμη, έθεσε ως στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, εξηγώντας πως «η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα».

«Θα καταργήσουμε το νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις»

Αναφερόμενος στα εργασιακά και το «καυτό» ζήτημα της μείωσης των συντάξεων, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να καταργήσει τον «κακό νόμο Κατρούγκαλου», γιατί, όπως εξήγησε, όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά επιπλέον τιμωρεί τη δημιουργικότητα και την εργασία.

«Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από το 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά, εντός τετραετίας, στο 15%».

Επίσης, ανέφερε πως «όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις» , διευκρινίζοντας πως «η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου, που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ «θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή» και πρόσθεσε:

«Είναι μια συμφωνία ντροπή, όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτήν. Οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες».

Παράλληλα, έστειλε και ένα μήνυμα στα Σκόπια, λέγοντας ότι «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

«Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων»

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

Συμπλήρωσε, όμως, ότι «αυτό δεν αρκεί. Θέλω τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

«Το κλειδί για το Δημόσιο θα είναι ένα απλό σύστημα αξιολόγησης, στην οποία δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση», συμπλήρωσε, ενώ δεσμεύτηκε «ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων», εξηγώντας ότι «ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Παράλληλα, μίλησε για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους», προσθέτοντας: «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, που θα γίνει κυρίως μέσω συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα».

Όσον αφορά το ζήτημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υποσχέθηκε ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός».

20:02: Ξεκινά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.

19:45 Στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” βρίσκεται, πλέον, και ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

19:40 Πριν από λίγα λεπτά έφτασε στο “Βελλίδειο” ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

«Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε την παράταξή μας στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη με στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την ρωμαλέα ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων» είπε στους δημοσιογράφους.

Ακολούθησε ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στο Σκοπιανό, τονίζοντας: «Η Μακεδονία ούτε χαρίζεται, ούτε ξεπουλιέται, πάμε όλοι μαζί για τη μεγάλη νίκη».

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο» LIVE

19:38 Δεν πέφτει… καρφίτσα στην αίθουσα όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Loading