ΙΝΤΙΜΕ

Ούτε στο Μαξίμου μιλούν πια για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση όσον αφορά τα συμπεράσματα της συζήτησης το βράδυ της Τρίτης στα οποία κατάληξαν πρωθυπουργός κι αρχιεπίσκοπος.

Τώρα πλέον δεν μιλούν στο Μαξίμου για συμφωνία, αλλά για πρόταση συμφωνίας προκειμένου να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις κυρίως στην Ιεραρχία, οι οποίες είναι ουκ ολίγες κι αναμένεται να ενταθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου αφαιρούν από την επιχειρηματολογία τους πως επιτεύχθηκε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας, κάνοντας λόγο πλέον για ιστορικά βήματα που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ομολόγησε κι υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Έτσι κι αλλιώς παραδέχονται ότι η όποια συμφωνία δεν επιτεύχθηκε σε μία ημέρα, αλλά ήταν αποτέλεσμα μυστικής διαπραγμάτευσης εδώ κι ενάμισι χρόνο προσωπικώς μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Στην κυβέρνηση, πάντως, δίνουν έμφαση στο ότι δεν θα λογίζονται από εδώ και πέρα ως δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς κι αυτό αφαιρεί ένα σοβαρό επιχείρημα κι από την εσωκομματική της αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος ήταν πολύ επιφυλακτικός (sic) και κατά τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μυστικότητα, πάντως, της διαπραγμάτευσης δεν σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος είχε άγνοια του περιεχομένου της, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά του ως προς την κατάληξή της.

Ενοχλημένοι και οι Θεσμοί

Παραλλήλως, στο Μαξίμου προσπαθούν να κατευνάσουν και τους Θεσμούς, οι οποίοι δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την κυβερνητική πρωτοβουλία για προσλήψεις 10.000 ανθρώπων στο Δημόσιο στην θέση των κληρικών που δεν θα θεωρούνται πια ούτε καν οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι.

Προς την κατεύθυνση αυτή κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον προσλήψεις εντός του 2019, αφήνοντας ωστόσο πολύ ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά για το 2020.

Loading