Ο Βίτσας υπουργός Άμυνας αν παραιτηθεί ο Καμμένος!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Όρκο σιωπής έχει επιβάλει στους συνεργάτες, στους βουλευτές και στα στελέχη του ο Πάνος Καμμένος ενόψει της σημερινής (Παρασκευή) συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και στη συνέχεια της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν και το τέλος της συγκυβέρνησης θεωρείται προδιαγεγραμμένο, κανείς δεν αποκλείει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, από αυτές που συνηθίζει ο υπουργός Άμυνας, και ναι μεν να παραιτηθεί από το υπουργικό του αξίωμα, καλώντας και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης που ανήκουν στους ΑΝΕΛ να το πράξουν, αλλά να μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; “Αν ο Τσίπρας του τάξει κάτι, όπως ότι δεν θα του πάρει τους βουλευτές“, αναφέρουν στην Politik άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κ. Καμμένο και μας σημειώνουν με νόημα πως “συχνά ο Πάνος παίρνει αποφάσεις αναλόγως με τη διάθεση της στιγμής“.

Ο πιθανός αντικαταστάτης Καμμένου

Όπως πληροφορούμαστε, επικρατέστερος αντικαταστάτης του κ. Καμμένου, στην περίπτωση βεβαίως που παραιτηθεί, είναι ο σημερινός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος άλλωστε έχει περάσει από το Πεντάγωνο ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Στο υπουργείο αναμένεται να παραμείνει ως αναπληρωτής ο Παναγιώτης Ρήγας και να αναλάβει υφυπουργός στην θέση της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στο Μαξίμου, πάντως, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι διαθέτουν τους 151 και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης, ανεξαρτήτως αν αλλάζουν ορισμένα πρόσωπα βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα υπερψηφίσουν.

Πέρα από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, τις Πρέσπες φαίνεται πως υπερψηφίζουν οι Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη), Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι), Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ) και Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ).

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις, ο Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ) κι ο Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων).

Κρίσιμες οι δημοσκοπήσεις Μαρτίου

Ακόμα, όμως, κι αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση από τουλάχιστον 151 βουλευτές αυτό δεν σημαίνει πως ο Μάιος έχει αποκλειστεί ως χρόνος τέλεσης των βουλευτικών εκλογών.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου και των αρχών Απριλίου.

Αν η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρύνει, τότε είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να εξαντλήσει την τετραετία με την προσδοκία να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος χάρη στα θετικά για τη μεσαία τάξη νομοσχέδια που θα περάσει από τη Βουλή.

Αν, όμως, η διαφορά παραμείνει μεγάλη, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 19 Μαΐου.

Κι αυτό για να αποφύγει ο πρωθυπουργός τον κίνδυνο η ΝΔ να πετύχει την αυτοδυναμία.

Loading