Ο προϋπολογισμός φέρνει νέους φόρους 1 δισ. ευρώ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Επιπλέον φόρους 1 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2019 για τη μεσαία τάξη και τους επαγγελματίες, καθώς παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να τον χαρακτηρίσει ως «πρώτο αντιμνημονιακό», εν τούτοις οι βαριές πολιτικές λιτότητας και οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν.  

propoli

Για αυτό και στη ΝΔ επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ομολογία αποτυχίας του προγράμματος μιας και η χώρα δεν μπορεί να βγει με ασφάλεια στις αγορές, οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου πολλαπλασιάζονται και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περικόπτεται.

Υψηλόβαθμες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι τα κυβερνητικά χαμόγελα θα σβήσουν πολύ γρήγορα διότι η χώρα δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην κανονικότητα και οι μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι οι φορολογούμενοι, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικονομικής ελευθερίας. «Με περισσότερους φόρους και λιγότερες κοινωνικές παροχές, συγκριτικά με όσα σχεδίαζαν το καλοκαίρι, κανένας δεν πρέπει να πανηγυρίζει στο Μέγαρο Μαξίμου» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζουν: «Η αλήθεια είναι, όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, ότι η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων έχει οδηγήσει σε αναιμική και χαμηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη, με σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων», κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των οικονομικών μέτρων που αναμένονται από την πρωτοχρονιά του 2019. Παράλληλα υπενθυμίζουν πως σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει για τα υπερπλεονάσματα, τα οποία κάποτε αποκαλούσε «αιματοβαμμένα».

Αναιμική η ανάπτυξη

Με αφορμή, μάλιστα, την τελευταία επισήμανση, παρατηρούν ότι η αναιμική ανάπτυξη συνεπάγεται δυσκολίες στην προσέλκυση επενδύσεων και άρα αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας.

Όσον αφορά την πρώτη έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία στη χώρα μας, τα ίδια στελέχη σχολιάζουν ότι τα υπερπλεονάσματα προήλθαν κυρίως από την υποεκτέλεση δαπανών, η οποία με τη σειρά της παρασέρνει σε ένα διαρκές σπιράλ επιπτώσεων την πολυπόθητη ανάπτυξη.

«Η μείωση του πλαφόν  για τις επενδύσεις περιορίζει τις δυνατότητες “θετικής έκπληξης” στην ανάπτυξη. Διαπιστώνονται καθυστερήσεις σε δεσμεύσεις, όπως η χαλάρωση των capital controls, η ολοκλήρωση του e-justice, η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ και τα χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται ως το τέλος τους έτους, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην καθυστέρηση στο Ελληνικό» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

 

Loading