Ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ με τους εξ ευωνύμων του

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στην αναγκαιότητα να καταρτιστεί ένα σχέδιο κοινών στόχων από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες κόντρα στη γραφειοκρατική τεχνοκρατική δομή της Ευρώπης κατάληξε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πληροφορούμαστε.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ριζική επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και το μετασχηματισμό της Ευρώπης σε προοδευτική κατεύθυνση θεωρούνται, σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, η κοινή φορολογική πολιτική, η αλλαγή στο ευρωπαϊκό νομικό καθεστώς και ιδίως στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, ο δημοκρατικός έλεγχος της ΕΚΤ, η ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς κι ο κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, βασισμένος στη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών και των μεγάλων πολυεθνικών.

Η επίθεση στην ακροδεξιά δεν αποτέλεσε κάποια έκπληξη.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επιτίθενται και στον αποκαλούμενο “εθνικισμό από τα αριστερά”, τον οποίο ορίζουν ως έναν “αριστερό” οικονομικό και πολιτικό απομονωτισμό, τον οποίο συνδέουν με τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι βρίσκουν αποκούμπι δημοσιότητας στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης.

Αυτός ο οικονομικός εθνικισμός συνδέεται και με το Grexit.

Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η εφαρμογή από την κυβέρνηση φιλολαϊκών και κοινωνικώς δίκαιων πολιτικών στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο σηματοδοτεί ένα αριστερό παράδειγμα για την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Επιτροπή προτείνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος η οποία μπορεί να αποτελέσει σημείο αιχμής του προοδευτικού μετώπου στις προτάσεις του για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της ΕΕ.

Ενίσχυση της ενωτικής προοπτικής

Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου και η διοργάνωση των δύο πρώτων Ευρωπαϊκών Φόρουμ Προοδευτικών Δυνάμεων ενισχύουν τους δεσμούς και το διάλογο μεταξύ των προοδευτικών ομάδων.

Στους έξι μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εργαστεί ακόμα πιο εντατικώς για την ενίσχυση και τη σχηματοποίηση αυτής της ενωτικής προοπτικής βαυκαλιζόμενος πως είναι το κόμμα που έδειξε το δρόμο της αντιπαράθεσης με τους κατεστημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις δυνάμεις που κυριαρχούν εντός τους.

Loading