Ο Τσίπρας ελπίζει στη «μάνταμ Μέρκελ»!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Οι συνεχιζόμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας δεν αντιμετωπίζονται με ενθουσιασμό (sic) στην Αθήνα.

Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, από το Μαξίμου προτιμούν να κρατούν χαμηλούς τόνους, με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη, να έχει αναλάβει το ρόλο μεσάζοντα με τα Σκόπια.

Ενθουσιασμό, εξάλλου, δεν προκαλούν ούτε οι απανωτές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες στελεχών των ΑΝΕΛ, αλλά και του Πάνου Καμμένου περί αποχώρησης από την κυβέρνηση μόλις ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ στα μέσα Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών να ψηφίζεται από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις αρχές Μαρτίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις, επομένως, δεν επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να εφησυχάζει και να θεωρεί δεδομένο ότι θα είναι ο ίδιος που θα επιλέξει το χρόνο των εκλογών κι όχι οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής, τις οποίες μπορεί να επιφέρει και η πρόταση δυσπιστίας που πρόκειται να καταθέσει η ΝΔ πριν οι Πρέσπες έρθουν στην ελληνική Βουλή.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν διαπιστώσει ότι δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη Συμφωνία.

Πίεση σε Μητσοτάκη από τη Μέρκελ

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αξιολογούν ως πολύ σημαντική την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πιθανότατα την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να στείλει ισχυρό μήνυμα προς την κατεύθυνση υιοθέτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών όχι μόνο προς τα Σκόπια, αλλά και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο επίσης θα συναντηθεί, πέραν βεβαίως του πρωθυπουργού.

Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού, συν τοις άλλοις, έχει κατηγορήσει το διεθνή παράγοντα, δηλαδή προφανώς και το Βερολίνο, για συνδιαλλαγή στο Μακεδονικό με τον κ. Τσίπρα.

Παραλλήλως, από το Μαξίμου επισημαίνουν πως η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν κυρωθούν οι Πρέσπες κι από τις δύο πλευρές ούτε πρόκειται να γίνει μέλος του αν δεν συναινέσουν τα Κοινοβούλια όλων των κρατών- μελών, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο χρόνια.

Loading