INTIME

Ο Τσίπρας μπορεί να μιλήσει και για το άσυλο

Λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κράτησαν οι χαμηλοί τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εγκαινίασε την περίοδο της μαχητικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης που είχε υποσχεθεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός να παρέμβει και κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, κυρίως για το θέμα της πλήρους κατάργησης του πανεπιστημιακού άσυλου.

H χθεσινή (Δευτέρα) εφ’ όλης της ύλης ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δεν είχε ως αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη των κυβερνητικών φάουλ, αλλά και να ρίξει φως σε αυτό που αποκαλούν στην Κουμουνδούρου μιντιακό πόλεμο απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση κι αντίστοιχο «χάιδεμα» της κυβέρνησης.

Όπως κι αν έχει, αποφασίστηκε η πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία του κ. Τσίπρα μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις να ήταν κατά τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου όπως είναι αυτό για το επιτελικό κράτος που αποδεικνύει, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, το συγκεντρωτισμό, τον κομματισμό και την αυθαιρεσία της μητσοτακικής περιόδου.

Πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση το φθινόπωρο

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εκτιμούν πως η αντιπολίτευσή τους θα είναι πιο αποτελεσματική το φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση θα έχει αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά της για το οικονομικό της πρόγραμμα, με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και του μεσοπρόθεσμου μέχρι και το 2023.

Τότε θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο, κατά τους ίδιους, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επιλέξει ούτε να αναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ούτε και να αποδεχθεί το μοντέλο που είχε προκρίνει η κυβέρνηση Τσίπρα, δηλαδή τον εγγυοδοτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ ώστε να μειωθεί στην πράξη ο στόχος από το 3,5% στο 2,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να αποπληρωθεί το υψηλό χρέος στο ΔΝΤ.

Όσον αφορά τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στην αντισυνταγματικότητά τους, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως αντιβαίνει στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου, δήμαρχοι που είχαν πάρει τότε ένα ποσοστό κοντά στο 15% των ψήφων να αποκτούν σήμερα υπερεξουσίες.

 

Loading