«Πρόβλημα το βράδυ των ευρωεκλογών θα έχει η ΝΔ»

Την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα διαψεύσει τις προβλέψεις των δημοσκόπων στις προσεχείς ευρωεκλογές και το μεγαλύτερο πρόβλημα το βράδυ της Κυριακής (26/5) θα το έχει η ΝΔ, εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Politik – Μιλάμε Πολιτικά», με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο.

propoli

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής έκανε έναν μικρό απολογισμό της παρουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, σχολίασε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και εγχώρια πολιτική σκηνή, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή, την οποία καταδίκασε.

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Δ. Παπαδημούλης:

Θεωρώ ότι η διαδρομή σας στην Ευρωβουλή δεν είναι ούτε μικρή ούτε ασήμαντη…

Πριν από δύο βδομάδες μία πανευρωπαϊκή αξιολόγηση με κατέταξε στον Έλληνα ευρωβουλευτή με τη μεγαλύτερη επιρροή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτά τα πέντε χρόνια ήμουν ο μόνος αντιπρόεδρος από την Αριστερά, ο μόνος Έλληνας αντιπρόεδρος, που με έχει εκλέξει το 75% των συναδέλφων μου, δηλαδή οι πάντες εκτός των ακροδεξιών.

Και έκανα ό,τι μπορούσα για να βοηθήσω τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο να βγούμε από τα μνημόνια, να μην περικοπούν οι συντάξεις, να ανεβάσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να διευρύνουμε τις συμμαχίες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγους μήνες ακυρώσαμε το νομοθετημένο μέτρο της περικοπής των συντάξεων χωρίς να ακουστεί… κιχ, με τη σύμφωνη γνώμη και του Eurogroup. Θυμάστε παλαιότερα όταν πρωτοδώσαμε κοινωνικό μέρισμα του 2016 πόσες αντιδράσεις υπήρχαν, πρωτοστατούντος του Σόιμπλε.

Και τώρα, για να πούμε κάτι πιο επίκαιρο, στα θετικά μέτρα Τσίπρα που ψηφίστηκαν και άρχισαν να εφαρμόζονται, το μόνο «όχι» που ακούστηκε από την πλευρά των Βρυξελλών ήταν το… ξερό «όχι» του κ. Βέμπερ, που είναι η φωνή του Μητσοτάκη. Όλοι οι άλλοι είπαν ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να επιτυγχάνονται οι στόχοι. Το πώς θα το πετύχετε αυτό είναι δικός σας λογαριασμός, από τη στιγμή που είστε εκτός μνημονίων». Όλο αυτό δε γίνεται απλά. Θέλει στις Βρυξέλλες μια ενεργή παρουσία σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να χτίζονται ερείσματα και να ενισχύουμε την αξιοπιστία μας. Πιστεύω ότι έχω συμβάλλει σ’ αυτό.

Η σημερινή εικόνα μπορεί να μας επιτρέψει να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα και στο Ευρωκοινοβούλιο και για τα εθνικά θέματα, όπως η εθνική μας οικονομία;

Τα δύο πράγματα συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει βήματα προς τα μπρος, θα σας έλεγα ότι μάλλον το αντίθετο. Καθώς μεγαλώνουν οι ανισότητες και η ανασφάλεια, εκτρέφεται η ακροδεξιά, που σε ορισμένες περιπτώσεις κυβερνά ή συγκυβερνά χώρες-μέλη της ΕΕ. Αυτό δε συνέβαινε πριν πέντε χρόνια. Γι’ αυτό και τα βήματα που έχουμε κάνει εμείς προς τα μπρος αυτή την περίοδο γίνονται ακόμα πιο σημαντικά, καθώς γίνονται κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Το ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, επιστρέψαμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνουμε την ανεργία, επουλώνουμε πληγές οικοδομώντας βήμα-βήμα κάποιο κοινωνικό κράτος. Είναι σαν να πετυχαίνουμε γκολ παίζοντας εκτός έδρας με κόντρα άνεμο και με «πιασμένο» και το διαιτητή.

Γιατί υπάρχει όμως αυτή η κατεύθυνση στην Ευρώπη, στην οποία αναφερθήκατε;

Αυτή η κατεύθυνση είναι παιδί των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γιατί όταν κανείς εξωθείται στην ανεργία, την επισφάλεια, την ανασφάλεια, φωλιάζει μέσα του ο φόβος. Όταν αυτό συνδυάζεται με το φόβο που δημιουργεί η τρομοκρατία ή τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, έρχεται ο φασίστας ή ο μεταφασίστας…

Ποιους χαρακτηρίζετε μεταφασίστες; Εννοείτε ότι έχουν γίνει πιο δεξιές οι ατζέντες των παραδοσιακών κεντροδεξιών κομμάτων;

Είναι δύο πράγματα. Αρχικά έχουμε τα πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσολίνι, βλέπε Λεπέν, Σαλβίνι κτλ. Μη μας γελούν τα κυριλέ ντυσίματα, περί αυτού πρόκειται. Το πιο επικίνδυνο, κατά τη γνώμη μου, φαινόμενο είναι η διάβρωση της παραδοσιακής δεξιάς από τους ακροδεξιούς, όπως ο Όρμπαν. Ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη Νέα Δημοκρατία. Ο Μπερλουσκόνι, που ανοικτά τάσσεται υπέρ της συμμαχίας με την ακροδεξιά. Ο Κουρτς, που συγκυβερνούσε μέχρι πρόσφατα με την ακροδεξιά, μέχρι που πιάστηκε στα… πράσα ο αρχιφασίστας Αντικαγκελάριός τους. Αποδεικνύεται ότι οι ακροδεξιοί που το… παίζουν τάχα αντισυστημικοί, δεν είναι μόνο αντιδημοκράτες, αλλά είναι και βαθιά διεφθαρμένοι.

Αυτό το θέμα, όμως, δεν «έπαιξε» πολύ έντονα στην Ελλάδα…

Δεν βολεύει την εθνική ατζέντα. Στην Ελλάδα έχουμε στη Νέα Δημοκρατία… δύο σε ένα, δηλαδή τους ακραία νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς σαν σαμπουάν και conditioner μαζί. Επομένως τα φιλικά ΜΜΕ προς τη Νέα Δημοκρατία το έκαναν… αβαβά το θέμα με τον Στράχε. Φανερώνει ότι όλοι αυτοί που προσπαθούν να εμφανιστούν ως προστάτες των φτωχών είναι ένα χοντροκομμένο ψέμα. Όπου έρχονται στα πράγματα, εφαρμόζουν πλήρως αντιλαϊκές πολιτικές. Ο Όρμπαν έχει εφαρμόσει τις 400 ώρες υπερωρία το χρόνο και το δικαίωμα του εργοδότη να σε πληρώνει μετά από τρία χρόνια. Ο Κουρτς… δωδεκάωρο.

Και για να έρθουμε και στα δικά μας, ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα διατηρήσουν τη λεγόμενη 13η σύνταξη ως μόνιμο μέτρο. Κάτι που σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές γράφει επάνω… Βέμπερ, δηλαδή έναν άνθρωπο ο οποίος αν πάρει το τιμόνι από τον Γιούνκερ, θα είναι πολύ κακό για την Ελλάδα. Διότι δεν συμβολίζει απλά τη δεξιά γερμανοκρατία, αλλά τάχθηκε υπέρ του Grexit πριν καν τον Σόιμπλε, ζήτησε να πετάξουν από το Σένγκεν. Σκεφτείτε τη ζημιά που θα πάθαινε ο τουρισμός στην Ελλάδα ή στη Θεσσαλονίκη αν μας έβγαζαν από το Σένγκεν. Επίσης, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας γράφει και… περικοπή της 13ης σύνταξης. Όποτε τους ρωτάς αν θα τη διατηρήσουν αφού την ψήφισαν, σου λένε κάτι… άλλα, μπερδεμένα πράγματα.

Είχαμε τη χθεσινή επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή. Πόσο επηρεάζει την ατζέντα των ευρωεκλογών; Ενώ έχουμε πάνω στο τραπέζι κατά βάση οικονομικά θέματα, έρχονται να προστεθούν ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας…

Η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο ακραία αντιδημοκρατικό και κάθε αντιδημοκράτης είναι απέναντι στην τρομοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από ιδρύσεώς του απέναντι στην τρομοκρατία, οριζοντίως και καθέτως. Επίσης, οι ενέργειες του Ρουβίκωνα είναι απαράδεκτες –αυτό που έγινε χθες εναντίον της Βουλής ήταν βανδαλισμός– κι έχουν και ποινικές ευθύνες. Σ’ αυτά τα θέματα θα πρέπει, μακριά από μικροπολιτική και… χρωματιστά γυαλιά στην ανάγνωση, να δούμε όχι απλώς την πολιτική και ηθική απομόνωση τέτοιων φαινομένων, αλλά και την ενίσχυση των αρμοδίων αρχών, αστυνομικών και διωκτικών, ώστε να εφαρμοστούν τα νόμιμα.

Αυτό που με ενοχλεί ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως Καμπούλ ή Κολομβία, για να βάλει μια ατζέντα νόμου και τάξης στο προσκήνιο, ξεχνώντας ότι όταν αποδρούσε ο Παλαιοκώστας με ελικόπτερο από τις φυλακές ή όταν έπαιρνε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός από τις φυλακές και εξαφανιζόταν, δεν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Επομένως να δούμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Η Ελλάδα δεν είναι Καμπούλ ή Κολομβία, υπάρχουν όμως φαινόμενα παραβατικότητες που έχουν αντιδημοκρατικές τάσεις. Θα σας πω πιο… ξερά την άποψή μου. Ο Ρουβίκωνας αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και εξυπηρετεί με τις ενέργειές του την αντιπολιτευτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Σας ακούσαμε χθες να λέτε ότι μπορεί να αλλάξει η εικόνα, να έχουμε ανατροπή και να πάμε σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές…

Αυτό που είπα χθες είναι ότι η εικόνα διαρκώς αλλάζει κι αυτό αντανακλάται παντού. Πιστεύω ότι αν κάνουμε ένα δυνατό finish τις τελευταίες ημέρες, είναι εφικτός και ο στόχος της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το βράδυ της Κυριακής στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι θα διαψευστούν οι προβλέψεις των δημοσκόπων κι αυτός που θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα το βράδυ των εκλογών θα είναι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Νέα Δημοκρατία.

Ήδη αν προσέξατε, οι δημοσκόποι έχουν αρχίσει και μαζεύουν τις διαφορές, κανείς δε μιλάει πια για διψήφια. Έχουν αρχίσει στις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις τους να κρατούν διάφορες… πισινές και τα τελευταία πέντε χρόνια όλοι θυμόμαστε ότι στις κάλπες κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία. Για τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζω το αρχαίο συν Αθηνά και χείρα κίνει. Δεν αρκεί να τα λέει καλά ο Τσίπρας και να μαζεύει χιλιάδες… Ο καθένας στον κύκλο του πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω, γιατί υπάρχει ακόμα κόσμος που δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει και τί θα ψηφίσει.

Κάνω και μία ιδιαίτερη έκκληση στα νέα παιδιά, καθώς φέτος ψηφίζουν και οι 17άρηδες. Τους θυμίζω ότι η ψήφος είναι δικαίωμα, ότι είναι λάθος να αφήνουν τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους να αποφασίζουν για το μέλλον τους και ότι το δικαίωμα της ψήφου υπάρχει χάρη σε ένα νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία με το πρωτοφανές σε ανακρίβεια επιχείρημα ότι οι 17άρηδες ψηφίζουν στις δικτατορίες. Εγώ ήμουν 17άρης στη χούντα των συνταγματαρχών και θυμάμαι ότι δεν ψήφιζε κανείς. Η ψήφος στα 17 δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Στην Αυστρία του Κουρτς ψηφίζουν από τα 16, στη Μάλτα ψηφίζουν από τα 16 και είμαστε πια στην εποχή του διαδικτύου, όπου ο 17άρης ξέρει περισσότερα πράγματα από τον 18άρη πριν από 20 χρόνια.

Το μεγάλο ποσοστό στο οποίο υπάρχει η βάση των αναποφάσιστων αναφέρεται στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Εκείνος ο κόσμος δεν κινητοποιείται. Αυτόν τον κόσμο μπορεί να τον πείσει ο Αλέξης Τσίπρας και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στην κάλπη; Και αναφέρομαι στον Ιανουάριο, καθώς ήταν διαφορετικές οι εκλογές του Ιανουαρίου από αυτές του Σεπτεμβρίου…

Προφανώς. Αυτή η προσπάθεια γίνεται και γίνεται με ειλικρίνεια. Μπορεί κάποια από τα πράγματα που είχαμε θέσει ως στόχους το Γενάρη του ’15 να μην τα καταφέραμε ή να τα μεταθέσαμε για αργότερα γιατί βρεθήκαμε μπροστά σε… τοίχο, αλλά από το Σεπτέμβριο του ’15 και μετά (ύστερα από τη δεύτερη εντολή που πήραμε) όσα έχουμε δρομολογήσει υλοποιούνται και ο κόσμος ξέρει ότι εμείς ό,τι περισσεύει το δίνουμε στους ασθενέστερους, ότι έχουμε ενισχύσει την έντιμη και αξιόπιστη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ενώ από την άλλη πλευρά… κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτει το αντικοινωνικό του πρόσωπο.

Κι επειδή έχει πολυσυζητηθεί το θέμα με τα κοινωνικοοικονομικά, χθες πέταξε ακόμα μία οπισθοδρομική κοτσάνα, παρά το γεγονός ότι δηλώνει κεντροδεξιός και φιλελεύθερος, ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι για τις γυναίκες. Ως αρμόδιος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για τα ζητήματα ισότητας των φύλων και ως ένας άνθρωπος ο οποίος από τότε που παντρεύτηκε βοηθάει τη γυναίκα του στις δουλειές του σπιτιού (όταν είμαι εδώ και δεν είμαι στις Βρυξέλλες), θεωρώ πάρα πολύ οπισθοδρομική αυτή την αντίληψη κι ελπίζω να μη φάει… σκουπόξυλο από τη Μαρέβα. Εμείς διεκδικούμε και την τελευταία ψήφο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Προσωπικά καταθέτω τη δουλειά που έκανα αυτά τα πέντε χρόνια και διεκδικώ έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης που ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να βάλει.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Νοτοπούλου με τη διοίκηση του ΟΛΘ

Loading