Παροχές Τσίπρα σε συσκευασία οράματος!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ως μια προσπάθεια συγκερασμού της αναγκαιότητας προεκλογική παροχολογίας, αλλά και μηνύματος στους Θεσμούς και στις αγορές πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και δεν θα γκρεμιστούν όσα με κόπο χτίστηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια και στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής χαρακτηρίζεται κι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν στο Politik θετικές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το όραμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, ωστόσο έδωσαν έμφαση στις προειδοποιήσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, από το βήμα της ΔΕΘ και κυρίως στις συστάσεις του να μην υπάρχουν συχνές ανατροπές στη νομοθεσία οι οποίες αποσυντονίζουν κι απομακρύνουν εν τέλει τους υποψήφιους επενδυτές.

Στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας ξεδίπλωσε, σύμφωνα με συνεργάτες του, την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με τη χώρα πλέον εκτός μνημονίων, μετά από οκτώ χρόνια και αναβαθμισμένη στη διεθνή σκηνή.

Στόχος είναι η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι κενή περιεχομένου, αλλά να μπορέσει αφενός να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου να ενδυναμώσει έτι περαιτέρω το κοινωνικό κράτος και να ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με παράλληλη ενίσχυση του κόσμου της εργασίας.

Με την υπερκάλυψη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τους τρεις πυλώνες που αποτελούν και τις βασικές προτεραιότητες για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Οι τρεις αυτοί πυλώνες, δηλαδή η δίκαιη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και η ενίσχυση της εργασίας, καθιστούν ακόμα πιο ευκρινείς, πάντοτε κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, τις διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών προγραμμάτων που συγκρούονται, αφού βαθαίνουν τις διαχωριστικές γραμμές με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη που βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, την πλήρη αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας ασφάλισης και την ανάπτυξη μονάχα υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Loading