INTIME

Παυλόπουλος: Μόνο με επίλυση του ονοματολογικού θα μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Για ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη και τις θυσίες του ελληνικού λαού μέσα στην κρίση μίλησε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος στις κοινές δηλώσεις on camera στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

propoli

Στο καλωσόρισμα του στον Πρόεδρο της Γερμανίας ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η συχνότητα των επισκέψεων του στην Ελλάδα συνεπάγεται ότι όχι μόνον οι προσωπικές σχέσεις αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.

Όπως επεσήμανε στον ομόλογο του, «η επίσκεψή αυτή γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα προς τα εμπρός, μετά την μακρά και επώδυνη περίοδο των μνημονίων, η οποία στοίχισε πολύ ακριβά στον Ελληνικό Λαό που, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, κατέβαλε μεγάλο τίμημα ακόμη και για λάθη, τα οποία δεν θα μπορούσαν να του καταλογισθούν. Η γενναία αυτή στάση του Ελληνικού Λαού -η οποία αναγνωρίζεται πλέον γενικώς και ανεπιφυλάκτως- αποδεικνύει πόσο συνεπής ήταν και παραμένει πάντοτε στον Ευρωπαϊκό του προσανατολισμό».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις ευθείες απειλές που δέχεται το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα -μπροστά μάλιστα στις επόμενες εξαιρετικά κρίσιμες Ευρωεκλογές.

Χαρακτήρισε χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάσει ως την τελική της ενοποίηση. «Η πορεία προς την ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος προϋποθέτει, πάντα υπό τα σημερινά δεδομένα, την ανάληψη, επειγόντως, πρωτοβουλιών κυρίως προς την κατεύθυνση της τόνωσης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξήρε το ρόλο της αρχής της Αλληλεγγύης, πάνω στη βάση του οποίου στηρίζεται όλο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. « Επιπροσθέτως, μπροστά στην ήδη σοβούσα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατά κύριο λόγο με την μορφή της κρίσης χρέους, είναι ανάγκη να θωρακίσουμε τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωζώνη, και το κοινό μας νόμισμα, το Ευρώ. Γι’ αυτό απαιτείται ο εφοδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τα κατάλληλα μέσα αποτελεσματικής άσκησης της εν γένει πολιτικής της» είπε.

Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Σημαντικό το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η πΓΔΜ δεν πρόκειται να πάρει πράσινο φως για ένταξη στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, αν δεν προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Επιδιώκουμε την πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με βασική προϋπόθεση την επίλυση του ονόματος. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, μόνο αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να προχωρήσει η Συμφωνία», ξεκαθάρισε.

Συγκεκριμένα ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε για το θέμα:

«Ως προς την ΠΓΔΜ, και εδώ είμαστε απολύτως σαφείς και απολύτως ειλικρινείς. Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση.

Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Loading