INTIME

Θέλει να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η αυξημένη πιθανότητα συμφωνίας με την ΠΓΔΜ γεννά δύο μεγάλα πλεονεκτήματα για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως πιστεύουν στο Μαξίμου.

Το πρώτο αφορά το ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έχει κατορθώσει να διευθετήσει ένα δυσεπίλυτο εθνικό θέμα, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, για να μην πούμε από τη δεκαετία του ’40, όταν ο Τίτο δημιούργησε με υστερόβουλους σκοπούς τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός θα πάει στις εκλογές όχι μόνο ως ο ηγέτης που οδήγησε τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, αλλά κι ως εκείνος που έλυσε το γόρδιο δεσμό του Μακεδονικού, τον οποίο απέτυχαν παταγωδώς να λύσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Και, μάλιστα, αυτό θα συμβεί με εθνικώς επωφελή τρόπο, αφού η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό θα ισχύει erga omnes και θα προϋποθέτει Συνταγματική Αναθεώρηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Να είστε σίγουροι ότι τα Σκόπια δεν θα γίνουν μέλη αυτών των δύο οργανισμών αν δεν αλλάξουν πρώτα το Σύνταγμά τους” μας διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Το δεύτερο πλεονέκτημα σχετίζεται με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό κι αφορά την πεποίθηση στο Μαξίμου ότι η πρόταση επίλυσης που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αντί να διασπάσει την κυβερνητική συνοχή θα προκαλέσει διασπαστικά φαινόμενα σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ένωση Κεντρώων.

Κι αυτό γιατί αρκετοί βουλευτές τους θα διαπιστώσουν ότι δεν θα έχει διαρραγεί η εθνική “κόκκινη γραμμή” –πρώτη από όλους η Ντόρα Μπακογιάννη– κι επομένως δεν θα έχουν επιχειρήματα να καταψηφίσουν.

“Κόντρα στον πατέρα του;”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπαγιδεύτηκε την ημέρα που επέλεξε να υιοθετήσει τα συλλαλητήρια.

Κι ο ίδιος, άλλωστε, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό ή συνομιλεί με διεθνείς παράγοντες στοιχίζεται πίσω από την εθνική γραμμή που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι.

Προσπαθούμε να καταλήξουμε στον έντιμο συμβιβασμό που ήθελε ο πατέρας του προέδρου της ΝΔ όταν ήταν πρωθυπουργός.

Πώς είναι δυνατόν, επομένως, να διαφωνήσει όταν τον πετύχουμε;” αναρωτιούνται με νόημα οι ίδιες πηγές.

Loading