Περιμένοντας τις δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δεν είναι υπερβολή αν γράψουμε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει σχεδόν τα πάντα για την πολιτική τους επιβίωση στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου!

Κι αυτό γιατί προσδοκούν πως όσα τάξει τότε ο πρωθυπουργός θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή του πολιτικού κλίματος και την ουσιαστική δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο κι αν υποτιμούν την αξιοπιστία των δημοσκοπικών μετρήσεων, κυβερνητικές πηγές μας αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τις παρακολουθεί συστηματικά- μυστικές και φανερές-, αλλά δεν πρόκειται να πάρει την οριστική του απόφαση για προσφυγή στις κάλπες πριν δει αυτές του Οκτωβρίου.

Τότε, δηλαδή, που θα έχουν “χωνέψει” οι πολίτες τις εξαγγελίες του για φοροελαφρύνσεις, νέα επιδόματα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τις υπόλοιπες παροχές με τις οποίες θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του Politik, οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που τον συμβουλεύουν να διαλύσει τη Βουλή πριν φτάσει σε αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα από τους ΑΝΕΛ και σε εκείνους που τον καλούν να εξαντλήσει την τετραετία προσδοκώντας πως στον ένα και κάτι χρόνο που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 οι φιλολαϊκές πολιτικές που θα ακολουθηθούν θα ανατρέψουν τα σημερινά αρνητικά για την κυβέρνηση δεδομένα.

Απόπειρα χρηματισμού κυβερνητικών αξιωματούχων

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές συνδέουν την απέλαση Ρώσων διπλωματών με παρασκηνιακές πιέσεις τους που υπερβαίνουν των ορίων του νόμου προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής στη χώρα, να μην ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να μην γίνει η ΠΓΔΜ με τη νέα της ονομασία μέλος του ΝΑΤΟ, εξέλιξη που θίγει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και την απόπειρα χρηματισμού κυβερνητικών αξιωματούχων, προειδοποιώντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις αν συνεχιστεί αυτού του είδους η δραστηριότητα που απέχει πολύ από τη συμπεριφορά φίλης χώρας.

Loading