Ποια στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων γεννούν αισιοδοξία

Αισιοδοξία από στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι και οι μυστικές, κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ.

Ωστόσο, κομματικές πηγές επισημαίνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται σε αυτές κοντά στο 36%, έστω με τάσεις ανόδου, την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον το 28% και να πηγαίνει για ψηλότερα.

Πολλά, βεβαίως, εξαρτώνται από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, αλλά με τα σημερινά δεδομένα η ΝΔ θα έχει μεν αυτοδυναμία, αλλά όχι περισσότερους από 155 βουλευτές.

Οι ίδιες κομματικές πηγές, εξάλλου, συγκρίνουν τη συσπείρωση που παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις με το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, λέγοντάς μας πως κινείται οριακώς κάτω από το 50%, αλλά με ανοδικές τάσεις.

Στην Κουμουνδούρου, επίσης, εστιάζουν στο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, γνωρίζοντας ότι εκεί θα δοθεί η μάχη των εντυπώσεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το καλό σενάριο για το ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην περίπτωση ήττας είναι το κυβερνών κόμμα να πιάσει το 30%, η Χαριλάου Τρικούπη να πέσει κάτω από το 7,7% των ευρωεκλογών και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη να μείνει εκτός Κοινοβουλίου ώστε να αποτελούν οι ίδιοι ουσιαστικώς τη μόνη αντιπολίτευση στη ΝΔ την επόμενη τετραετία, αν υποθέσουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εξαντλήσει.

Όσον αφορά τη μάχη του σταυρού, υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Στην Α’ Αθηνών, για παράδειγμα, προηγούνται ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ακόμα ότι αν οι πολίτες χρησιμοποιήσουν τη λογική για να ψηφίσουν η επιλογή τους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά των όσων αντικοινωνικών έχει αποκαλύψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι αυτονόητη.

“Διπλασιασμός άμεσων ξένων επενδύσεων μέχρι το 2025”

Αντιπαρέχονται, εξάλλου, με αφορμή το Ελληνικό το επιχείρημα της ΝΔ πως στέκονται εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα τονίζοντας πως πέρα από τα πεπραγμένα τους που τη διαψεύδουν, στοχεύουν, για παράδειγμα, στο διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων μέχρι το 2025 και στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, κινητοποιώντας χρηματοδοτήσεις 15 δισ. ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Για το ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μείζον ζήτημα ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας, που απαιτεί συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

 

 

 

Loading