INTIME

Ποιοι έκαναν τσαλιμάκια στον Τσίπρα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

«Γιατί ο ανασχηματισμός δεν ήταν σαρωτικός, όπως είχε προεξοφληθεί;», ρωτήσαμε κυβερνητικό αξιωματούχο για να λάβουμε την απάντηση πως ναι μεν αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να δώσει την εικόνα απαξίωσης της ίδιας του της κυβερνητικής θητείας, αποπέμποντας υπουργούς με τους οποίους έχει πορευτεί σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν με νόημα πως δεν αντικαταστάθηκαν υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί οι οποίοι θα έχουν επαφές με τους εκπροσώπους των Θεσμών και μετά τη μνημονιακή περίοδο, αφού, ας μην το ξεχνάμε, η χώρα μας τελεί υπό αυστηρότερη εποπτεία από οποιαδήποτε άλλη εξήλθε από μνημόνιο.

Στο μεταξύ, δεν πήραν όλοι οι αποπεμφθέντες υπουργοί με καλό μάτι την απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση.

Μπορεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής να αποδέχθηκε την τιμητική αποστρατεία και να είναι από σήμερα ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο Σταύρος Κοντονής εμφανίζεται ως ο πιο εξοργισμένος από τις εξελίξεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε προτείνει πρώτα σε εκείνον την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ωστόσο ο βουλευτής Ζακύνθου την αρνήθηκε.

Τσαλιμάκια στον κ. Τσίπρα έκανε και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αρνήθηκε να γίνει υφυπουργός προκειμένου να κάνει χώρο για την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τελικώς η τοποθέτησή της στο αναβαθμισμένο σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με την δεξιών πεποιθήσεων Κατερίνα Παπακώστα, σηματοδοτεί και την προεκλογική αλλαγή τακτικής του πρωθυπουργού απέναντι στα θέματα ασφάλειας τα οποία γνωρίζει ότι θα αναδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη μακρά προεκλογική εκστρατεία.

Με το μυαλό στις Πρέσπες

Δεν είναι καθόλου τυχαία, εξάλλου, η υπερεκπροσώπηση βορειοελλαδιτών βουλευτών, καθώς και η αύξηση κατά δύο των στελεχών των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προκαλέσει δημοσκοπικές απώλειες στη Μακεδονία και στην Θράκη και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος πτώσης της κυβέρνησης στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος επιμείνει στην άρνηση κύρωσής της όταν έρθει στη Βουλή. Από την άλλη, όμως, δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κατερίνα Νοτοπούλου πήρε το Μακεδονίας- Θράκης από τους ΑΝΕΛ και την Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

Βουλευτές, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζουν και για τη διάψευση των προσδοκιών δημιουργίας υφυπουργείων Επενδύσεων και Διαχείρισης των «Κόκκινων» Δανείων, τα οποία θα αναδείκνυαν την κυριότερη διακύβευση, αλλά και φόβο για την επόμενη ημέρα.

Loading