Πούτιν: «Σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας κατά της Ελλάδας»

«Σαχλαμάρες» χαρακτήρισε τα περί συνωμοσίας κατά της Ελλάδας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα.

propoli

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως αυτή η σελίδα έχει κλείσει, ενώ εξήγησε ότι «από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών».

Τσίπρας: «Να κοιτάξουμε μπροστά»

Εύλογα, το εν λόγω ζήτημα και η απάντηση του προέδρου της Ρωσίας προκάλεσε αμηχανία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του σχολίασε: «Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε και μια παρομοίωση, λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Επίσης, σημείωσε πως «η Ελλάδα σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινείται με βάση το τι λένε άλλες χώρες».

Μάλιστα, για να αποδείξει του λόγου το αληθές και να απαντήσει στις αιχμές Πούτιν, ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα τη στάση της χώρας μας στην υπόθεση Σκριπάλ και το ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν ταυτίστηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της, όταν τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο μίας συντονισμένης πολιτικής απελάσεων ως αντίποινα στη Ρωσία. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «όταν υπάρχει κάτι που μας ενοχλεί, οφείλουμε να στέλνουμε τα απαραίτητα μηνύματα».

«Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει», τόνισε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση στην εταιρική συνεργασία.

«Να παραμείνουν οι σχέσεις μας σε σταθερές ράγες»

«Ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος. Ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις στις σταθερές ράγες μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η εμπορική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει ειδική μνεία στην κοινή συνέντευξη Τύπου:

«Δώσαμε έμφαση στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία, που δείχνει καλή δυναμική. Πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόδιο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια».

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία προμηθεύει με ενεργειακούς πόρους «πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα». Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ μίλησε και για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δείτε σε video την κοινή συνέντευξη Τσίπρα – Πούτιν:

Loading