INTIME

Πού βλέπουν συγκλίσεις για την Αναθεώρηση

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Μπορεί στο Μαξίμου να συνεχίζουν την επίσημη κι ανεπίσημη επίθεσή τους στη ΝΔ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιθυμούσε να απέχει από τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αν υπάρχει ένα σοβαρό περιθώριο συνεννόησης με σύσσωμη την αντιπολίτευση, πέρα από την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες, βρίσκεται και στο υπερώριμο λαϊκό αίτημα για την ίση αντιμετώπιση υπουργών, βουλευτών και πολιτών.

Γι’ αυτό κι εκτιμούν πως γι’ αυτά τα δύο άρθρα τουλάχιστον υπάρχει η πλειοψήφια των 180 βουλευτών στις ψηφοφορίες του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου ώστε να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία των 151.

Η μετριοπαθής, εξάλλου, στάση που επιλέχθηκε στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους- Εκκλησίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ανοίγει το δρόμο της συνεννόησης με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, τον οποίο κλείνουν ωστόσο όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στα διαδικαστικά, αναμένεται η συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο., το οποίο θα καταθέσει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος στον Νίκο Βούτση, ο οποίος στη συνέχεια θα συγκροτήσει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη στα μέσα Ιανουαρίου.

Από το αν θα συγκεντρωθούν σε αυτή τη Βουλή 180 ψήφοι θα εξαρτηθεί αν στην επόμενη θα είναι αρκετές 151 ή όχι.

Κάνουν την ανάγκη φιλότιμο

Στην κυβέρνηση και στο κόμμα, πάντως, έχουν το μυαλό τους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν εγκαταλείψει τη λογική των χρισμάτων και περιμένουν από τις τοπικές κοινωνίες να εισηγηθούν για τους υποψηφίους.

Δεν θα κάνουμε γιουρούσι όπως ο Μητσοτάκης ούτε διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα όπως η Γεννηματά”, αναφέρουν.

Οι κακές γλώσσες, πάντως, ισχυρίζονται πως κάνουν την ανάγκη φιλότιμο, αφού δεν διαπιστώνεται ιδιαίτερη ζέση (sic) από στελέχη κι ανεξάρτητες προσωπικότητες να κατεβούν στις εκλογές με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Loading