Πού επενδύουν για την ανατροπή των προγνωστικών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ήταν τόσο αρνητική όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας να μην πάρει… απόφαση για την απόδοση στη χώρα μας του ενός περίπου δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ;

Αν πιστέψουμε ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, όχι και τόσο!

Κι αυτό γιατί προσβλέπουν στο Eurogroup του Απριλίου, το τελευταίο πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στο οποίο αναμένεται να εγκριθεί, πέρα από την καταβολή του ενός δισ. ευρώ, και το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία.

Τότε, που θα βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στις εκλογές, θα μπορέσει η κυβέρνηση να κεφαλαιοποιήσει ακόμα καλύτερα αυτές τις επιτυχίες”, σημειώνουν με νόημα οι ίδιοι παράγοντες.

Λαμβάνουν σοβαρώς υπόψη τις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, μπορεί στην κυβέρνηση να επιτίθενται στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά λαμβάνουν πολύ σοβαρώς υπόψη τα συμπεράσματά τους.

Γι’ αυτό κι επενδύουν στην αύξηση που αποτυπώνεται στην αισιοδοξία των πολιτών, πιστεύοντας ότι θα την κεφαλαιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε να ανεβεί το ποσοστό του στις ευρωεκλογές.

Κυβερνητικές πηγές επενδύουν ιδιαιτέρως σε τρεις ακόμα παράγοντες για την ανατροπή των προγνωστικών.

Ο πρώτος αφορά τη διεύρυνση προς το Κέντρο, ο δεύτερος στην απώλεια ψήφων για τη ΝΔ προς τα δεξιά της- ιδίως προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που μπορεί να στοιχίσει στην Πειραιώς την αυτοδυναμία- κι ο τρίτος στο ότι η πλειονότητα των αναποφάσιστων, που δεν είναι και λίγοι και οι οποίοι το 2015 είχαν ψηφίσει ως επί το πλείστον ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος θα ξαναψηφίσουν το κυβερνών κόμμα.

Ως προς το τελευταίο, τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να συμπιέσουν περισσότερο το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο εκτιμούν πως υπάρχουν πολλοί κεντρώοι ψηφοφόροι εκεί έξω που βλέπουν με θετικότερο μάτι τους ίδιους σε σύγκριση με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Παραλλήλως, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι ναι μεν η πόλωση ενισχύει το ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει όμως και τη ΝΔ κι αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είναι πρώτο κόμμα τη βοηθά να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Loading