Προτιμά να πάει στις εκλογές νομπελίστας!

Προτιμά να πάει στις εκλογές νομπελίστας!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Όσο θα πληθαίνουν οι φωνές από το εξωτερικό- ήδη την Πέμπτη 33 ευρωβουλευτές δήλωσαν τη στήριξή τους, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη- για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εκτιμούν πως αυτή η συζήτηση, ακόμα κι αν δεν κερδίσει τελικώς το Νόμπελ ο κ. Τσίπρας, ωφελεί την κυβέρνηση στο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που της έχει κάνει μεγάλη ζημιά.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται συνήθως στις αρχές Οκτωβρίου οπότε αν οι βουλευτικές κάλπες στηθούν στις 20 Οκτωβρίου ο κ. Τσίπρας μπορεί να το αξιοποιήσει κατά των αντιπάλων του.

Ένας ακόμα παράγοντας που λαμβάνει σοβαρώς υπόψη ο πρωθυπουργός προκρίνοντας τον Οκτώβριο από το Μάιο είναι και πως θα προλάβει να διορίσει ο ίδιος τον Ιούνιο τόσο τις νέες ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων όσο και τον Επίτροπο στην ΕΕ, που θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

“Η οικονομία θα παίξει σημαντικότερο ρόλο”

Όπως κι αν έχει, οι περισσότεροι στο Μαξίμου εκτιμούν πως η οικονομία θα παίξει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο που θα ψηφίσουν οι πολίτες από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γι’ αυτό κι επιμένουν πως τα οφέλη από τη μεταμνημονιακή φιλολαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θέλουν χρόνο για να αποτυπωθούν και στις δημοσκοπήσεις.

Προφανώς θα προτιμούσαμε να έχουμε περισσότερο χρόνο κι από τον Οκτώβριο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κόψουμε μόνοι μας τα φτερά μας κάνοντας εκλογές νωρίτερα”, μας λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μας καλεί να περιμένουμε κι άλλα θετικά νέα σύντομα στον τομέα της οικονομίας:

την επιστροφή του ενός δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων με απόφαση σήμερα Παρασκευή του Eurogroup, νέα επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές πριν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς και μερική έστω αποπληρωμή του συνολικού χρέους των 9,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Loading