IN TIME

Πρόταση μομφής για το Σκοπιανό ετοιμάζει η ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Αποφασισμένοι να καταθέσουν πρόταση μομφής με αφορμή το Σκοπιανό είναι στη Νέα Δημοκρατία εφόσον οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν την τελική συμφωνία, όταν και εφόσον αυτή έρθει στη Βουλή.

Σε αυτό το ενδεχόμενο στην Πειραιώς θα θέσουν αμέσως θέμα απώλειας της κυβερνητικής δεδηλωμένης και θα κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπει ο κανονισμός του κοινοβουλίου, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια του «πρωινού καφέ» στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς του συνεργάτες να αναμένουν τις εξελίξεις, μιας και τα τελευταία 24ωρα η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων φαίνεται να οδεύει φαινομενικά προς αδιέξοδο.

Την πληροφορία για κατάθεση πρότασης μομφής από πλευράς Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι πολύ πιθανό να επισπεύσουν τις εκλογές.

«Προσκαλούμε και δεν παρακαλούμε…»

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα απευθύνει πρόσκληση, όχι παράκληση, για συνεργασία σε όμορους χώρους για συγκεκριμένα θέματα όπως η αλλαγή εκλογικού νόμου ή η συνταγματική αναθεώρηση» σχολίασε ο έμπειρος βουλευτής. Και πρόσθεσε: «Αν θέλει η κα Γεννηματά έχει καλώς, αν όχι, ας πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Προσκαλούμε και δεν παρακαλούμε».

Όπως εξηγούν στο politik συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ «ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση να περάσει από τη Βουλή μια τόσο σημαντική συμφωνία η οποία θα δεσμεύσει τη χώρα. Αδυναμία του να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους θα σημαίνει και απώλεια της δεδηλωμένης».

Τα ερωτήματα που θέτει η ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα

Δεδομένου ότι τα τελευταία 24ωρα το μείζον εθνικό θέμα του Σκοπιανού μοιάζει «παγωμένο» λόγω και των αναταράξεων που έχουν προκληθεί στο γειτονικό κρατίδιο, στη ΝΔ αναμένουν τις εξελίξεις θέτοντας συγχρόνως σειρά ερωτημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα:

  • Έχει ήδη δεχθεί τις αλυτρωτικές απαιτήσεις για «μακεδονική γλώσσα» και  «μακεδονική ταυτότητα» της γειτονικής χώρας;
    •Έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση erga omnes, για όνομα το οποίο  να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
    •Έχει δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
    •Έχει συμφωνήσει σ’ αυτά που λέει ο κ. Ζάεφ χωρίς να έχει τη στήριξη της Κυβέρνησής του ή  τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Όπως ξεκαθαρίζουν στο Politik οι ίδιες πηγές: «Οποιαδήποτε συμφωνία η οποία θα επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κ. Ζάεφ είναι απαράδεκτη για τη ΝΔ διότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα».

Προειδοποιούν μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να μην… εγκαταλείψει τα διαπραγματευτικά όπλα της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αρκούμενος σε αβέβαιες υποσχέσεις. «Και αυτό συνιστά εθνική ήττα που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.  Γι’ αυτό άλλωστε εξ αρχής η Νέα Δημοκρατία ζητούσε από την Κυβέρνηση να επιμείνει στην  ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας οι διαχρονικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και  να μην δεχθεί λύση που  δεν θα είναι ενιαία, άμεση και οριστική. Και όλα αυτά είναι βέβαια απαραίτητο να συμβούν πριν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική μας χώρα να προσκληθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε» τονίζουν με νόημα.

Loading