Πώς η Προοδευτική Συμμαχία καθορίζει το μέλλον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με τελική κατάληξη το συνέδριο του κόμματος, το οποίο προσδιορίζεται για τα τέλη του χρόνου με αρχές του επόμενου, ξεκινούν οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ για το μετασχηματισμό του, όπως τον υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής.

Κατά την Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης αποφασίστηκε να συνεδριάσει την Παρασκευή το Συντονιστικό Όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας, το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή (ενδεχομένως να συνεχιστεί η συνεδρίαση την Κυριακή) και τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στον «όλο ΣΥΡΙΖΑ» μέσα στο καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο θα συνεδριάσει ξανά προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το συνέδριο, όχι μόνο για το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί, αλλά και για τη μορφή που θα έχει.

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να είναι και ιδρυτικό ενός νέου τύπου κόμματος, αν και το πιθανότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή είναι να διατηρηθεί το «brand name» ΣΥΡΙΖΑ που έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά χρόνια ζωής.

Αποτελεί επίδικο, εξάλλου, αν η Προοδευτική Συμμαχία ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ κι αν το συνέδριο πραγματοποιηθεί πριν ή μετά από αυτήν την πιθανή εξέλιξη.

Η απόφαση που θα ληφθεί και η πλειοψηφία που θα έχει θα αποτελούν σαφή ένδειξη και των πιθανών τριβών στην Κουμουνδούρου, αφού είναι αρκετοί εκείνοι- σε καμία περίπτωση ο κ. Τσίπρας- που προτιμούν τη συνέχιση του σημερινού μοντέλου συμπόρευσης.

Αν, όμως, στο συνέδριο συμμετάσχει και η ενσωματωμένη πλέον Προοδευτική Συμμαχία αλλάζουν πλήρως οι ισορροπίες κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τελεσιδίκως χαρακτηριστικά παράταξης που εκφράζει έναν πολύ ευρύτερο χώρο από τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Ως προς τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, χαρακτηρίστηκε από κλίμα αισιοδοξίας και συμπόρευσης, αν και δεν έλειψε η κριτική για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και με περιγραφές συμπεριφορών που έδειχναν σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Όπως κι αν έχει, τους επόμενους μήνες θα γίνει ενδελεχής ανάλυση του συνόλου της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι και σήμερα, αφού όλοι συνέκλιναν ότι στις 7 Ιουλίου έκλεισε ο κύκλος μιας εποχής.

Άνοιγμα σε νέους, άνεργους κ.λπ.

Όσον αφορά το στόχο της εγγραφής του 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουλίου- ήταν 1.781.174- στο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται ότι είναι δύσκολος, ιδίως από τη στιγμή που σήμερα τα μέλη δεν ξεπερνούν τις 30.000.

Τονίζουν, όμως, πως αποτελεί αναγκαιότητα αυτό το άνοιγμα, κυρίως προς τους νέους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι οποίοι στήριξαν το κόμμα και πριν μερικές ημέρες.

Loading