Πώς μπορεί να γίνουν ντέρμπι οι εκλογές!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου παραδέχονται ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές, ωστόσο δίνουν έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία τους- έστω κι αν παραμένουν γενικότερα διστακτικοί απέναντί τους- προκειμένου να αποδείξουν ότι η αισιοδοξία τους δεν είναι αβάσιμη.

propoli

Συγκεκριμένα, εστιάζουν στο ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών οι οποίοι έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

Κατά τους ίδιους, πρόκειται για μια δεξαμενή ψηφοφόρων στην οποία το κυβερνών κόμμα θα δείξει και την επόμενη περίοδο πως η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν μια τυπική διαδικασία, αλλά κάτι το ουσιαστικό το οποίο επιφέρει συγκεκριμένα θετικά μέτρα και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ψήφιση κι εφαρμογή των μέτρων που εξάγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα φέρουν ένα διαφορετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία το οποίο θα αποτυπωθεί και στις ζωές των πολιτών.

Γι’ αυτό και κυβερνητικές πηγές προβλέπουν ντέρμπι για τις επόμενες εκλογές στο οποίο θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών κι ότι αυτές θα ληφθούν πιθανότατα περί τα τέλη Ιανουαρίου, όταν και θα έλθει- εφόσον, βεβαίως, ολοκληρωθούν ομαλώς οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ- και στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν η διαφορά με τη ΝΔ δεν έχει μειωθεί, τότε είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να εξαντλήσει την τετραετία βρίσκοντας άλλη πλειοψηφία, πέρα από τον Πάνο Καμμένο κι όσους παραμείνουν στους ΑΝΕΛ.

Αν, όμως, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, τότε δεν αποκλείεται καθόλου οι βουλευτικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 19 Μαΐου μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ούτε οι συντάξεις διασφαλισμένες

Από την άλλη, στην κυβέρνηση προβληματίζονται από την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και να πετύχουν ένα χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, ενώ δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα με τους Θεσμούς πώς θα διατεθεί το υπερπλεόνασμα του 2018 που υπολογίζεται ακόμα και στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα και για τις συντάξεις δεν είναι βέβαιο ότι θα διασωθούν όλες ούτε ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση όλες τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, αφού οι Θεσμοί δεν εμφανίζονται και τόσο ενθουσιώδεις (sic).

Δείτε επίσης: Μέρκελ: «Αυτή είναι η τελευταία μου θητεία»

 

 

Loading