Πώς οι Πρέσπες μας φέρνουν πιο κοντά με την Κίνα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 16+1, όπου πρόκειται να ανακοινωθεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος (θα μετονομαστεί σε 17+1).

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας η οποία ξεκίνησε το 2012 κι αποσκοπεί στην εντατικοποίηση κι επέκταση της συνεργασίας, ιδιαιτέρως στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ένταξη της χώρας μας ως πλήρες μέλος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα προσδώσει, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Κίνα.

Στο Πεκίνο το Μεγάλο Σάββατο

Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη κι ενίοτε συμπληρωματική δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης κι ενός Δρόμου (Belt and Road Initiative, BRI, πρώην OBOR) η οποία θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό κρατών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στη Σύνοδο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί το Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Η ένταξη της χώρας μας στην Πρωτοβουλία αυτή κατέστη δυνατή μόνο κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλος, εφόσον η Βόρειος Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Υπογραμμίζεται και η παράλληλη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία πραγματοποιείται την ίδια ημέρα στη Βαρσοβία και στην οποία η Ελλάδα επίσης έγινε μέλος μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Loading