Φωτό αρχείου

Πώς ο Καραμανλής εμπνέει τον Αλέξη Τσίπρα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Κώστας Καραμανλής εμπνέει τον Αλέξη Τσίπρα! Ημέρες φαίνεται πως μετρά ο Νίκος Τόσκας ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού είναι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση στον ανασχηματισμό ο οποίος είναι πιθανό να ανακοινωθεί κι εντός του Αυγούστου!

propoli

Στο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια αντιπυρική, τρόπον τινά, ζώνη προστασίας του Αλέξη Τσίπρα και γι’ αυτό απαιτούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Ο κ. Τόσκας διαθέτει όλα τα “προσόντα” για να αναλάβει αυτόν το ρόλο από τη στιγμή που και στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ευθύνες του είναι σημαντικές όχι μόνο για τον ελλιπή συντονισμό τις ημέρες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, αλλά και για την επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία πρωτίστως και δευτερευόντως την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως κι αν έχει, τα όσα έχουν συμβεί τος τελευταίες δύο εβδομάδες αλλάζουν και τον πανηγυρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια, με τον πρωθυπουργό να δέχεται πολλές εισηγήσεις και για να πάρει κι άλλα “κεφάλια” υπουργών στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Υπάρχει, μάλιστα, κι ανησυχία για το κατά πόσο η εικόνα χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επηρεάσει και την προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα με επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Ναι μεν, εξάλλου, το βασικό σενάριο εξακολουθεί να προβλέπει εκλογές το Μάιο, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί ακόμα η προσφυγή στις κάλπες αυτό το φθινόπωρο στην περίπτωση που η κυβέρνηση βγει κερδισμένη από τη διαχείριση της επόμενης ημέρας της καταστροφής, όπως συνέβη με την κυβέρνηση Καραμανλή το 2007!

Είναι και το δημοψήφισμα στη μέση…

Το σκηνικό, πάντως, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με το δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμά του.

Αν είναι αρνητικό, τότε και η ελληνική κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη γιατί άνοιξε ένα ζήτημα δίχως να υπάρχουν οι προϋποθέσεις επίλυσής του.

Αν είναι θετικό, τότε θα αναγκαστεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και, παραλλήλως, να μην απολέσει τη δεδηλωμένη εξαιτίας των ΑΝΕΛ.

Το φετινό καλοκαίρι με τις μεγάλες δυσκολίες του ολοένα και θυμίζει στον κ. Τσίπρα το αντίστοιχο του 2015.

Μόνο που σήμερα διαθέτει πολύ λιγότερο πολιτικό κεφάλαιο…

Loading