Π. Ρήγας: «Καμία πιθανότητα παράτασης του μνημονίου»

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παράτασης του μνημονίου δηλώνει στην Politik ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στον Γιάννη Συμεωνίδη.

«Εργαζόμαστε για μια λύση στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής η οποία δεν θα αφήνει εκκρεμότητες στο μέλλον, δεν θα είναι εύθραυστη”, τονίζει σε σχέση με το Μακεδονικό. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει ως σενάριο η πιθανότητα παράτασης του μνημονίου ή οποιοδήποτε άλλο καμουφλάρισμα με πιστοληπτική γραμμή και προαπαιτούμενα και δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να προκύψουν άλλες δεσμεύσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

«Αν δεν υπήρχε η σημερινή κυβέρνηση, το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων δεν θα συνέβαινε με τους όρους του σήμερα, όπως με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους», υποστηρίζει ο κ. Ρήγας, ο οποίος επισημαίνει πως ο απολογισμός θα γίνει το φθινόπωρο του 2019 και πιστεύει ακράδαντα ότι η παράδοση που θέλει τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας να διαψεύδονται πανηγυρικώς θα επιβεβαιωθεί και τότε. Όσον αφορά τον «Κλεισθένη 1», παρατηρεί πως αποτελεί την πρώτη φάση μιας εξαιρετικώς σημαντικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία αδικείται εσκεμμένως όταν η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος αναδεικνύεται ως η μόνη αλλαγή την οποία φέρει.

«Λύση που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια κανενός»

-Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε δημοψήφισμα για το Μακεδονικό, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εθνικά θέματα, όπως έπραξε το 2015 για ένα άλλο σημαντικό ζήτημα; Φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία;

«Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ταλαιπωρεί ως ζήτημα τη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια. Η κυβέρνηση ανέλαβε μία πρωτοβουλία συμμετοχής σε μια διαπραγμάτευση που, υπό απόλυτα συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να δώσει οριστική λύση προς όφελος και των δύο λαών. Συνεχίζουμε να κρατάμε την ίδια εθνική γραμμή που είχε υποστηριχτεί από όλους, τα προηγούμενα χρόνια, της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης. Η εθνική θέση που υπερασπιζόμαστε είναι για τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις έναντι όλων. Εργαζόμαστε για μια λύση, που δεν θα αφήνει εκκρεμότητες στο μέλλον, δεν θα είναι εύθραυστη. Για μια λύση που δεν θα θίγει ούτε την ιστορία, ούτε την αξιοπρέπεια κανενός εκ των δύο λαών. Αισιοδοξούμε για θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο σύνολο της χώρας και κυρίως της Μακεδονίας. Εκτιμώ πως η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνεται σε ένα ψύχραιμο και ρεαλιστικό πλαίσιο και όχι κατευθυνόμενη από ένα θυμικό, που μπορεί να έχει βάση, δεν είναι όμως αυτό το οποίο λύνει τα προβλήματα μεταξύ δύο κρατών που συνορεύουν».

-Πέρα από τη μείωση στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, και στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης προκύπτουν δεσμεύσεις που υπερβαίνουν το χρόνο λήξης του τρίτου μνημονιακού προγράμματος. Πώς, επομένως, μπορείτε να μιλάτε για καθαρή έξοδο;

«Η καθαρή έξοδος της Ελλάδας από την οδυνηρή περιπέτεια στην οποία μπήκαμε με εγκληματικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημαίνει τη σαφή ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική απαλλαγή της χώρας από την επιβολή δημοσιονομικών μέτρων και τη σκληρή επιτροπεία. Δεν υπάρχει για εμάς ως σενάριο η πιθανότητα παράτασης του μνημονίου ή οποιοδήποτε άλλο καμουφλάρισμα με πιστοληπτική γραμμή και προαπαιτούμενα. Θα σας υπενθυμίσω ότι οι περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο  συνοδεύονται από την ταυτόχρονη εφαρμογή των αντίστοιχων θετικών αντίμετρων, ισοδύναμου δημοσιονομικού κόστους. Πέραν αυτών, δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να προκύψουν άλλες δεσμεύσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Εξάλλου η τεχνική συμφωνία έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται πλέον η διευθέτηση του τρόπου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

«Οι πολίτες έχουν δείξει τεράστια ωριμότητα»

-Οι διαχωριστικές κομματικές γραμμές στα χρόνια των μνημονίων θόλωσαν. Γιατί να πιστέψει ο ελληνικός λαός ότι μετά από αυτά θα ακολουθήσετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα όταν και το 2015 είχατε υποσχεθεί κάτι παρόμοιο, αλλά τελικώς ακολουθήσατε την πεπατημένη;

«Δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψη που θέλει τις διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων να έχουν θολώσει. Η σημερινή κυβέρνηση μείωσε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά είκοσι ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με όσα είχε δεσμευτεί η ΝΔ για την τριετία 2015-2018, μειώνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ταυτόχρονα, η υπέρβαση των μειωμένων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έδωσε τη δυνατότητα να επιστραφεί μέρος αυτής της υπέρβασης στην ελληνική κοινωνία. Το ίδιο θα γίνει και φέτος με διάθεση σημαντικών πόρων σε στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και στήριξης του κοινωνικού κράτους. Αν δεν υπήρχε η σημερινή κυβέρνηση, το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων δεν θα συνέβαινε με τους όρους του σήμερα, δηλαδή στήριξη του κοινωνικού κράτους, της εργασίας, των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις για μια συνολική αναμέτρηση με το παρελθόν».

-Σας προβληματίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσειςμε τις όποιες ενστάσεις για την αξιοπιστία τους-, τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, κι ότι η εκτίμηση νίκης είναι συντριπτικώς υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

«Οι πολίτες έχουν δείξει τεράστια ψυχραιμία, ωριμότητα και υπομονή στη διαχείριση της κρίσης. Είτε πριν, είτε μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν κάναμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις και ούτε πρόκειται να κάνουμε τώρα. Βασικός πολιτικός μας στόχος υπήρξε από την πρώτη στιγμή η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημονιακά προγράμματα και την επιτροπεία ανεπιστρεπτί. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ξέρει και αναγνωρίζει ποιο κόμμα εκπροσωπεί τί μέσα στο πολιτικό μας σύστημα. Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι η συντριπτική ευθύνη για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα ανήκει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, που διέλυσε τη χώρα με ένα φαύλο πελατειακό σύστημα και με τη στήριξη μιας διαπλεκόμενης, κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Ο απολογισμός θα γίνει το φθινόπωρο του 2019 και πιστεύω ακράδαντα ότι η παράδοση που θέλει τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας να διαψεύδονται πανηγυρικά θα επιβεβαιωθεί.

«Δεν έχουμε ιδιοτελή κίνητρα»

Μήπως οι συνεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν λύση ανάγκης για το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει αδύναμος στην εκπροσώπησή του στις τοπικές κοινωνίες; Η απλή αναλογική ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε η μεταρρύθμισή της να αρχίσει από αυτή;

«Η κουλτούρα συνεννόησης και συνεργασιών στη βάση υπαρκτών πολιτικών συγκλίσεων αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήρθαμε την άνοιξη του 2018 να ανοίξουμε το ζήτημα με ιδιοτελή κίνητρα. Πρώτοι αντιληφθήκαμε και περιγράψαμε την ανάγκη της συγκρότησης ενός προοδευτικού και δημοκρατικού μετώπου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη  κυριαρχία και τις πολυεπίπεδα καταστροφικές επιλογές της. Αποτελεί, επομένως, πάγια αντίληψή μας ότι χρειάζονται συμμαχίες και κοινοί βηματισμοί, το ίδιο προφανώς ισχύει και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα ο “Κλεισθένης 1” αποτελεί την πρώτη φάση μιας εξαιρετικά σημαντικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία αδικείται εσκεμμένα όταν η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος αναδεικνύεται ως η μόνη αλλαγή που φέρει. Συνολικά, η μεταρρύθμιση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ, αλλά και των θεσμικών εργαλείων συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις της διοίκησης».

 


Δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Politik (Παρασκευή 25 Μαΐου 2018)

Loading