INTIME

Ο Ρέγκλινγκ απειλεί με διακοπή των μέτρων για το χρέος

Με διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους απειλεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μίλησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο… σωστό δρόμο.

propoli

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το χρέος της χώρας είναι υψηλότερο από το 180% ου ΑΕΠ και ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης θέλουν να ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις, ο Ρέγκλινγκ απάντησε σε… απειλητικό τόνο:

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε… αλλάξει ρότα: «Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο το χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά αυξημένο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες».

«Η Ελλάδα να γίνει μία ιστορία επιτυχίας»

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη έχει πάρει τα σωστά διδάγματα από την κρίση, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Lehman, ο επικεφαλής του ESM απάντησε:

«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε δύο διαδοχικές κρίσεις, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο. Και οι δύο σχετίζονταν. Η κρίση του ευρώ ήταν εσωτερική, αλλά δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαμε λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Έχουμε περισσότερες ρυθμίσεις σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πριν οι ρυθμίσεις ήταν πολύ λίγες.

Η πεποίθηση ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ήταν λάθος. Στην Ευρώπη, οι πέντε χώρες που ήταν σε κρίση έκαναν τα μαθήματά τους. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τους, τέσσερις από αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορίες επιτυχίας. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης μία ιστορία επιτυχίας».

Το πρόβλημα της Ιταλίας

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αποτελεί πηγή ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας, καθώς ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο υπόσχονται πρόσθετες δαπάνες που θα προκαλέσουν έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο Ρένγκλινγκ απάντησε:

«Και οι δύο ηγέτες κομμάτων είπαν επίσης πολύ διαφορετικά πράγματα τις τελευταίες ημέρες: Είπαν ότι θέλουν να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δεν θα παραβιασθεί το όριο του 3% για το έλλειμμα. Επομένως, δεν φαίνεται ότι θα εφαρμόσουν τα προεκλογικά προγράμματά τους, ασφαλώς όχι αμέσως».

«Απείχαμε λίγα λεπτά από το Grexit το 2015»

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι στο Ecofin ήταν σαφές για όλους τους υπουργούς Οικονομικών ότι θα πρέπει να προετοιμασθούν για μία αύξηση των επιτοκίων.

Στην ερώτηση, πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η πίεση για μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται από τον ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όσον αφορά στην Ελλάδα, απείχαμε μόνο λίγα λεπτά από το Grexit το 2015. Και στις μεγαλύτερες άλλες χώρες, επίσης, οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η πλειονότητα του πληθυσμού θέλει την παραμονή στο ευρώ. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να δεχθούν το μη προβλέψιμο κόστος που θα αντιμετώπιζαν, αν έφευγαν από το ευρώ».

Loading