Ο Κατρούγκαλος “χαρίζει” λίγο Αιγαίο στην Τουρκία

Σήμερα εντός τουρκικού εδάφους είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Μεχμέτ Τσαβούσογλου με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

propoli

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συζητήσουν για πολλά θέματα, όπως το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια.

“Δεν διεκδικούμε μονοπώλιο στη Μεσόγειο”

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί μονοπώλιο στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

«Πώς μπορεί κανείς να εξαιρέσει την Τουρκία από μια περιοχή στην οποία έχει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής;» διερωτήθηκε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα υποστηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μια περιοχή για την οποία η Τουρκία έχει εκφράσει αντιρρήσεις υποστηρίζοντας πως υπάρχει αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων.

Το πρακτορείο αναφέρεται στην ελληνική ανακοίνωση για επέκταση των χωρικών υδάτων σημειώνοντας και την διαμάχη για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.

«Έχουμε αποφασίσει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο στα πλαίσια του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνη μας με την Ιταλία και την Αλβανία.  Θεωρούμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας η επέκταση και σε άλλες περιοχές» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών. Εξήγησε πως ήταν πρακτικοί και επείγοντες οι λόγοι για να ξεκινήσουμε από τα δυτικά της χώρας.

«Σε σχέση με το Αιγαίο είναι αλήθεια πως θέλουμε και οι δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση της τελευταίας περιόδου» είπε ο κ. Κατρούγκαλος συμπληρώνοντας πως εργάζεται στενά με τον Τούρκο ομόλογο του για να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και «να ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις σε κρίσιμα θέματα όπως ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας».

Loading