INTIME

«Σκίζουν» τα μνημόνια και φέρνουν νέο

του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Αυταπάτη και μάλιστα μεγάλη αποδεικνύεται πως είναι η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι θα τερματιστούν τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναρτήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο «Supplemental Memorandum of Understanding».

Σε γενικές γραμμές ως βασικοί άξονες του 4ου μνημονίου τίθενται η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, η επίτευξη της ανάπτυξης, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η προσέλκυση των επενδύσεων και η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους.

Στις 40 σελίδες του, στις οποίες περιγράφονται όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, αναφέρονται ρητά:

-η δέσμευση της Ελλάδας για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το τέλος του 2022,

-η δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα διαρκέσουν πολλά χρόνια (over many years η χαρακτηριστική αναφορά),

-η διατήρηση της ρήτρας που επιτρέπει στο ΔΝΤ να θέσει νωρίτερα σε εφαρμογή τη μείωση του αφορολόγητου, «ως μέτρο φιλικό προς την ανάπτυξη».

Ιδιαίτερα για την τελευταία επισήμανση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά για «διαρθρωτική παρέμβαση στη φορολογία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, το 4ο μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι που απαιτεί την πολιτική δέσμευση αλλά και την τεχνική δυνατότητα της ελληνικής Διοίκησης να ανταποκριθεί και γι’ αυτό οι Αρχές δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια». Στην παραπάνω αναφορά κρατήστε τη φράση «πολιτική δέσμευση», καθώς αποδομεί το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» και αντιμέτρων.

Σχετικά με τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% μέχρι το τέλος του 2022, οι ελπίδες της Αθήνας για δημοσιονομική χαλάρωση εναπόκεινται στην περιβόητη ατζέντα Μακρόν για την Ευρώπη. Μόνο που με υποθέσεις και εικασίες για βοήθεια από το εξωτερικό, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να προσδοκά λύση στο θέμα του χρέους.

Έρχεται «τσεκούρι» στις συντάξεις

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το 4ο ουσιαστικά που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, η περικοπή των συντάξεων αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, δυσβάσταχτο για εκατομμύρια Έλληνες. Ειδικότερα γίνεται γνωστό με κάθε επισημότητα ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα κοπούν οι συντάξεις, με τη συρρίκνωσή τους να καθορίζεται βάση των νέων χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ προστίθεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ευθυγράμμιση αντικειμενικών-εμπορικών αξιών στα ακίνητα, όπως και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο προεκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα… καταργούσαν.  «Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) το 2019-2022» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σκληρή επιτροπεία μέχρι τέλους

Τέλος, η Ελλάδα δεσμεύεται «να συζητά και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις δράσεις που αφορούν τους στόχους του μνημονίου πριν από την ολοκλήρωσή τους και υιοθέτησή τους».

Για αυτό και το κείμενο της ΕΕ ολοκληρώνεται με δυο φράσεις παρηγοριάς, μιας και κάνει λόγο για «δύσκολες αποφάσεις που είναι αναγκαίες ούτως ώστε το βάρος να διαχυθεί σε όλα τα μέρη της κοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν».

Loading