INTIME

Τα τελευταία αγκάθια πριν τις Πρέσπες!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου προσπαθούν να διατηρούν χαμηλούς τόνους τις τελευταίες ώρες στο Σκοπιανό, αλλά η συμφωνία με την ΠΓΔΜ βρίσκεται προ των πυλών, με την προϋπόθεση πάντως πως ο Ζόραν Ζάεφ θα αποδεχθεί κι εκείνος, όπως έχει πράξει ο υπουργός του των Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στη διαπραγμάτευση με τον Νίκο Κοτζιά, το “erga omnes” και θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή της χώρας του τόσο την κοινή ονομασία έναντι όλων όσο και τις συνταγματικές αλλαγές κατάργησης του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές και κομματικές πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της λύσης του Μακεδονικού και για την καλή γειτονία, αλλά και για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα, όταν τις ρωτάμε για την αντίδραση που αναμένουν από τη ΝΔ, πως η στάση της κυβέρνησης δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την εθνική γραμμή του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, τονίζοντας πως η πιο μαξιμαλιστική γραμμή όχι μόνο δεν διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και πυροδοτεί επιθέσεις όπως εκείνη σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη.

Αποκλείστηκε το “Ίλιντεν”

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο ΥΠΕΞ παραμένουν σιωπηλοί ως προς την προκρινόμενη ονομασία, πληροφορούμαστε ωστόσο πως έχει αποκλειστεί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», ενώ για την τελική ευθεία έχουν επιλεγεί οι τρεις προτάσεις Νίμιτς (“Νέα Μακεδονία”, “Άνω Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία”).

Σύμφωνα, επίσης, με τις τελευταίες πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή κι αναμένεται λίαν συντόμως να κανονιστεί η μεταξύ τους συνάντηση στις Πρέσπες, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες σε πανηγυρικό κλίμα.

Εφόσον, εξάλλου, όλα πάνε καλά τότε η Αθήνα θα δώσει το “πράσινο φως” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, με την αίρεση ωστόσο πως ο βόρειος γείτονας θα έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Loading