INTIME

Στη Βουλή η δικογραφία για τις επιστροφές των φαρμακευτικών

Στη Βουλή διαβίβασε η Εισαγγελία Διαφθοράς τη δικογραφία για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιρειών την περίοδο 2006-2010, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Politik.gr, εντόπισε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.

propoli

Τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα φαίνεται πως είναι τρία και μάλιστα το ένα από αυτά εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis, ενώ τα υπόλοιπα δύο την ίδια περίοδο διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη.

Τα rebate και τα λεγόμενα Αχτσιόγλου

Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά τα επονομαζόμενα rebate, δηλαδή την επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, στην οποία αναφέρθηκαν σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Στην επίμαχη συνέντευξη Τύπου, η οποία βασίστηκε σε ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, αναφέρθηκε πως την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν είχε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εισπράξει από τις φαρμακευτικές εταιρείες το ποσό του rebate. Ποσό που, όπως καταγγέλθηκε από τους υπουργούς, ανερχόταν σε 241 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε στη Συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, για το 2006 και το 2007 δεν εισπράχθηκαν 134 εκατομμύρια ευρώ, για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ, για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17.5 εκατομμυρίων ευρώ και για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Μπορεί, πλέον, η ευθύνη για την είσπραξη των rebate να βαραίνει το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ, εντούτοις την επίμαχη περίοδο η συγκεκριμένη ευθύνη αποτελούσε αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, γεγονός που είχε οδηγήσει την Έφη Αχτσιόγλου να αναφερθεί στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου σε μη σύννομες διαδικασίες που οδήγησαν στη μη είσπραξη των rebate, που σύμφωνα με την υπουργό οδήγησε σε αυτήν τη «ζημία του δημοσίου».

Loading