Στο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν νέο πρόγραμμα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Νέο αφήγημα ενόψει των πολλών εκλογικών μαχών του 2019 αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που βουλευτές του επιμένουν να μην αποκλείουν πρόωρες κάλπες ακόμα κι εντός του 2018!

Όπως κι αν έχει, στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου ήδη έχουν αρχίσει τη συζήτηση για τη διαμόρφωση νέου προγράμματος σε επίπεδο κομματικών τμημάτων και κοινοβουλευτικών επιτροπών, με τη συνδρομή του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”.

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνει προσπάθεια να τεθούν διαχωριστικές γραμμές όχι μόνο με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και με τη μνημονιακή τριετία ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης έχει ξεκινήσει τις επαφές με πολλά στελέχη ώστε να ενεργοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός, δίνοντας έμφαση στη νεολαία και στην ενίσχυση των δομών και της συμμετοχής σε αυτή.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, γνωρίζουν ότι για να ξανακερδίσουν τους νέους δεν αρκούν υποσχέσεις, αλλά απαιτούνται και πράξεις.

Γι’ αυτό κι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρατήθηκε και προανήγγειλε πριν τη ΔΕΘ την αύξηση του υποκατώτατου βασικού μισθού των 512 ευρώ.

Την ίδια ώρα, δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια να παγιωθεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως ο ένας από τους δύο ισχυρούς κομματικούς πόλους.

Με βάση αυτό αναμένεται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να οξυνθεί η επίθεση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά την ίδια ώρα να ανοίγονται και να σταθεροποιούνται δίαυλοι επικοινωνίας με στελέχη της Κεντροαριστεράς τα οποία καλοβλέπουν το σχηματισμό μετώπου με το ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά δεν “τραβά”.

Στην θεμελίωση του δίπολου, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, βοηθά η ιδεολογική μετατόπιση της ΝΔ από το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κλειδί η τοπική αυτοδιοίκηση

Στο μεταξύ, κλειδί για την επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές θεωρούνται οι προγραμματικές συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από κοινό ιδεολογικό στίγμα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνδράμει η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Loading