Στο σωστό δρόμο για τη σωτηρία των συντάξεων!

Στο σωστό δρόμο για τη σωτηρία των συντάξεων!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019!

Δεν είναι μόνο η τοποθέτηση του Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη στη Βουλή ούτε τα ανοιχτά υπονοούμενα που άφησε κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος όρισε ως κυβερνητική υποχρέωση την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι και το 2022.

Στην περίπτωση που, ωστόσο, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης να επιλέγει το μείγμα πολιτικής, επομένως να καταργήσει το “ψαλίδι” στις συντάξεις.

Κυβερνητικές πηγές εκμυστηρεύονται στο Politik ότι κατά τη συνάντησή τους με αμερικανικά και βρετανικά hedge funds και τραπεζικούς εκπροσώπους από τις δύο χώρες τους συνέστησαν να μην περικόψουν τις συντάξεις από τη στιγμή που η οικονομία υπεραποδίδει και το ΔΝΤ παραμένει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, δίχως τη δυνατότητα να επιβάλλει πολιτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό η αναστολή του πετσοκόμματος να έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή- ενδεχομένως με ένα άρθρο- πριν ακόμα κι από την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 τον Οκτώβριο.

Προφανώς και η κυβέρνηση θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικώς αυτήν την επιτυχία και να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ και το αφήγημά της περί τέταρτου μνημονίου.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, απορρίπτουν πως το “pacta sunt servanda” (“οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”) που ανάφερε ο κ. Μοσκοβισί σχετιζόταν με τις συντάξεις, υποστηρίζοντας πως αυτή η δέσμευση δεν έχει περιληφθεί σε καμιά συμφωνία, ούτε για παράδειγμα στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αισιοδοξία για Καμμένο

Όλα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν ομαλές πολιτικές εξελίξεις οι οποίες δεν είναι διασφαλισμένες όσο ο Πάνος Καμμένος επιδίδεται σε σκοτσέζικο ντους.

Στο Μαξίμου, όπως κι αν έχει, επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο γνωρίζοντας πόσο δύσκολο έως ακατόρθωτο είναι να βρεθούν 180 βουλευτές για να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως έχει ζητήσει ο υπουργός Άμυνας- ή δημοψήφισμα- για να μην ρίξει την κυβέρνηση.

Εκτιμούν, πάντως, ο συνασπισμός με τους ΑΝΕΛ δεν θα διαρραγεί κι αν ακόμα αυτό συμβεί, υπάρχουν χρυσές εφεδρείες.

Loading