INTIME

Στο τραπέζι το «Republika Severna Makedonja»

Νέα ανατροπή παρουσιάζεται στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ μετά την καθολική απόρριψη από τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία») που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

propoli

Σύμφωνα με όσα επικαλούνται διπλωματικές πηγές, μέχρι τις 3 το απόγευμα τοπική ώρα ΗΠΑ, (10 το βράδυ ώρα Ελλάδας) που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, δεν αποκλείονται ανατροπές.

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει αναφέρει ότι η ονομασία «Nova Macedonia» («Νέα Μακεδονία) δεν καλύπτει πλήρως την Ελλάδα στο τραπέζι έπεσε ξανά η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) («Republica Severna Makedonja») η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή για να είναι η τελική.

Αν και οι συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία που θέλει την ονομασία να προτείνεται από τον Μάθιου Νίμιτς, σημειώνεται ότι απ’ όλες τις πλευρές, ότι αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες «Nova Macedonia» και «Gorna (Upper) Macedonia». Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική.

Οι διαφωνίες ωστόσο μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι έβαλαν στην άκρη τις όποιες προτάσεις του Νίμιτς, με την ελληνική πλευρά να εμμένει στις κόκκινες γραμμές και να απαιτεί ονομασία για όλες τις χρήσεις καθώς επίσης και την αναγκαιότητα για συνταγματικές αλλαγές.

Οι δύο υπουργοί έφτασαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα χωρίς να κάνουν δηλώσεις και ανέβηκαν στον 15ο όροφο προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Θα αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη στις 6 το απόγευμα και εάν υπάρξει συμφωνία οι πρωθυπουργοί Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ θα συναντηθούν στην Οχρίδα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Loading