INTIME

Συζήτηση Τσίπρα με Ερντογάν και γ.γ. του ΝΑΤΟ για τους δύο στρατιωτικούς

Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες από τις τουρκικές αρχές αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

propoli

«Έθεσα στον γ.γ. του ΝΑΤΟ το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και του εξέφρασα την άποψη ότι είναι απαράδεκτο δύο σύμμαχες χώρες στο στρατιωτικό σκέλος της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας να υπάρχει μια τέτοια συμπεριφορά» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να έχουν την ατυχία να βρεθούν στα πλαίσια μιας περιπολίας ρουτίνας λίγα μέτρα στην άλλη πλευρά και βρίσκονται εδώ και 3,5 μήνες στις φυλακές Αδριανούπολης και μάλιστα χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες».

«Βρήκα την κατανόησή του. Όπως μου έχει λιγοστά εργαλεία με βάση το θεσμικό πλαίσιο για να κινηθεί σε επίπεδο πολιτικής βουλής, αλλά  με διαβεβαίωσε πως έχει ήδη κινηθεί το προηγούμενο διάστημα» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας που αναφέρθηκε και στην προσεχή συνάντησή του ΝΑΤΟ, όπου και θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Ευκαιρία η συνάντηση με Ερντογάν”

«Θέλω να σας πω ότι θα είναι μία ευκαιρία η συνάντησή μου με τον Τούρκο πρόεδρο στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, να τεθεί και αυτό το ζήτημα και να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα ανασυγκρότησης των σχέσεων Ελλάδα – Τουρκίας» τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρόσφατο τηλεφώνημα που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Εγώ του τηλεφώνησαν για να τον συγχαρώ, όμως έθεσα το θέμα των δύο στρατιωτικών, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το «αγκάθι» ανάμεσά στις σχέσεις μας».

«Τον διαβεβαίωσα ότι παρά τις διαφορές μας, είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της καλής γειτονίας και του διαλόγου και ότι δεν πρέπει να αισθάνεται πως έχει εχθρούς, αλλά πως έχει φίλους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Μου είπε ότι έχει το γνωστό πρόβλημα με τους «8» και του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που του έχω απαντήσει ως προς αυτό το θέμα, όμως για να είμαι ειλικρινής δεν θα έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο υποθέσεων. Απλά έθεσε ότι υπάρχει και αυτό το πρόβλημα στην ατζέντα μας. Το θετικό ωστόσο είναι ότι ο ίδιος μου είπε πως είναι μια ευκαιρία να τα πούμε από κοντά στην ερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Loading