INTIME

Συνάντηση Ν. Κοτζιά – Λε Ντριάν την Πέμπτη – Τι θα συζητήσουν

Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν θα έχει την Πέμπτη το μεσημέρι ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.

propoli

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αναφερθεί στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες ήδη από την εποχή της ελληνικής ανεξαρτησίας και τη σχέση ειλικρίνειας που τις συνδέει. Ακόμη, θα εστιάσει στο κοινό τους όραμα για μια Ευρώπη ευημερίας και ανάπτυξης με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Θα τεθούν επίσης τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης, η διαδικασία του Brexit, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και οι διατλαντικές σχέσεις.

Πού θα εστιάσουν οι υπουργοί

Οι δυο υπουργοί θα εστιάσουν και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Ελλάδα -ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή- υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα, μέσω της προσφοράς τεχνογνωσίας στις χώρες που το επιθυμούν. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί εξάλλου χαρακτηριστικό παράδειγμα επίλυσης ενός από τα χρονίζοντα ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από επίπονες αλλά ειλικρινείς διαπραγματεύσεις.

Ακόμη, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, υπό το φως και του ιστορικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Γαλλία στην περιοχή αυτή. Οι δύο υπουργοί μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη χώρα, καθώς είναι απαραίτητο να αποφευχθεί νέα κλιμάκωσή τους, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Δείτε επίσης: Αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα «βλέπει» ο Νίμιτς

Loading