INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοβλέπουν τη μετατόπιση Βαρουφάκη

Στο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καλωσορίζουν τη μετατόπιση του Γιάνη Βαρουφάκη από τη σκληρή κριτική στους ίδιους στην ολομέτωπη επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, αξιολογούν και τη στάση του ΜέΡΑ 25 να καταψηφίσει την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το τι συνέβη στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς το πρώτο εξάμηνο του 2015, υποστηρίζουν ορισμένοι στην Κουμουνδούρου πως δίνει πάτημα ώστε οι δύο πρώην συνεργάτες- Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης- να έρθουν πιο κοντά, έστω κι αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να μιλά για τέταρτο μνημόνιο που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους προκειμένου να επιτύχει την έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο.

Όπως κι αν έχει, στην αξιωματική αντιπολίτευση αυτές τις ημέρες έχουν περισσότερο στραμμένο το βλέμμα τους στα νομοσχέδια που φέρνει στη Βουλή κατά ριπάς η κυβέρνηση.

Έμφαση δίνεται στην τροπολογία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου η οποία έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση και θα φτάσει στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα δίνει υπεραρμοδιότητες στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες και το οποίο ήδη χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικό από το ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνδυνοι για το Κυπριακό

Με αφορμή, εξάλλου, την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν τους κινδύνους που γεννιούνται από την προσπάθεια άρον άρον επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό δίχως η Τουρκία να έχει αλλάξει στάση όσον αφορά τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής σε σχέση με το Κραν Μοντανά το 2017, όταν και γι’ αυτόν το λόγο κατέρρευσαν οι εκεί συνομιλίες.

Πάντως, κομματικές πηγές εκτιμούν ως θετική εξέλιξη το ότι κι ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρεί «κόκκινες» γραμμές την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη Μεγαλόνησο.

Loading