INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμάζονται για ντεμαράζ νομοσχεδίων

Μπορεί οι εργασίες της Βουλής να διακόπτονται την Πέμπτη και για ένα δεκαήμερο περίπου, ωστόσο στο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για ένα ντεμαράζ νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του χρόνου, ακόμα και για δύο κάθε μήνα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι έχει ήδη ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις τροποποιήσεις στις 120 δόσεις και θα ψηφιστούν αυτήν την εβδομάδα το επιτελικό κράτος και το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τις υπεραρμοδιότητες σε δημάρχους και περιφερειάρχες και την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η συζήτηση για το τελευταίο ξεκινά την Τετάρτη στην Ολομέλεια κι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Μέχρι να εκπνεύσει το 2019, εξάλλου, περιμένουν στην Κουμουνδούρου το φορολογικό νομοσχέδιο- νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και του φόρου για τις επιχειρήσεις-, το αναπτυξιακό, καθώς και νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Εργασίας.

Η μεγάλη φθινοπωρινή μάχη, πάντως, θα δοθεί στο μέτωπο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και δη στην Αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος που αναφέρεται στον εκλογικό νόμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί «casus belli» τη μείωση στις 180 από 200 των απαραίτητων βουλευτικών ψήφων προκειμένου ο εκάστοτε νέος εκλογικός νόμος να εφαρμόζεται από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το βλέμμα του, μάλιστα, είναι στραμμένο στο ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας πως η στάση επί του θέματος της υπό την Φώφη Γεννηματά ηγεσίας του θα καθορίσει και τη δυνατότητα σύμπτυξης κοινού προοδευτικού μετώπου κατά της ΝΔ.

Πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί από τη στάση που θα τηρήσουν ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ στην απονομή δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς, που θα φέρει αυτόνομα στη Βουλή η κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της προσδοκά στην υπερψήφισή της από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Προετοιμάζει το ξεπούλημα της ΔΕΗ»

Φυσικά περίοπτη θέση στην αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνουν και οι εξελίξεις στη ΔΕΗ για τις οποίες κατηγορούν τον Κωστή Χατζηδάκη.

Χρεώνουν, δηλαδή, στον υπουργό Ενέργειας πως με τις καθημερινές συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ και την καταστροφολογία του αποσκοπεί στην απαξίωση της Επιχείρησης και στο ξεπούλημά της αντί πινακίου φακής.

 

Loading