INTIME

Τα «βαριά» χαρτιά Μητσοτάκη ενόψει… κάλπης

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Σε διπλό ταμπλό «παίζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο «φουντώνει» η συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να ανοίξει τα «βαριά» χαρτιά του αμέσως μετά τα «μπάνια του λαού», δομώντας την αντιπολιτευτική του τακτική στο δίπολο Βουλή-κοινωνία.

Η σφοδρότητα με την οποία επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία κόντρα τους στην ολομέλεια του κοινοβουλίου θα συνεχιστεί σε κάθε ευκαιρία, με στόχο να κλιμακώσει την πολιτική αντιπαράθεση. Σε επίπεδο κοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στο φιλολαϊκό προφίλ που «χτίζει» με τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Όπως μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, είναι το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που πιστοποιείται από τη σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να συνεχίσει τις δυο επισκέψεις κάθε μήνα σε πόλεις ανά την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση κυρίως σε περιοχές στις οποίες θέλει να αυξήσει τη «γαλάζια» επιρροή.

Μια από αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφθεί σήμερα για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, μιας και θα παρευρεθεί σε ημερίδα που διοργανώνει η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κα. Μαρία Σπυράκη.

Ο ιταλικός «ιός» προβληματίζει την Πειραιώς

Σε ό,τι αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή άπαντες στη Νέα Δημοκρατία έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον ιταλικό «ιό» που απειλεί να μολύνει τις διεθνείς αγορές, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα γενικευμένου ευρωσκεπτικισμού στο σύνολο της Ευρώπης.

Το ράλι των ιταλικών, ελληνικών και ισπανικών ομολόγων ανησυχούν την Πειραιώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ πως τα γεγονότα στην Ιταλία μας υπενθυμίζουν «τι μπορεί να συμβεί όταν το τέλος του λαϊκισμού σπάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές  γραμμές».

Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο, η ιταλική κρίση ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων απειλεί να συμπαρασύρει και την ελληνική οικονομία.  Υπό αυτές τις συνθήκες οι επόμενοι μήνες ίσως δεν είναι και τόσο… ήρεμοι πολιτικά στην πατρίδα μας καθώς το αφήγημα Τσίπρα για «καθαρή» έξοδο τον προσεχή Αύγουστο κλονίζεται από νωρίς.

«Ενιαία και συνολική λύση για το Σκοπιανό»

Το δεύτερο ζήτημα που «καίει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αυτό της ονομασίας των Σκοπίων. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει.

Όπως τονίζουν από την Πειραιώς «πρώτα λύση και μετά ένταξη», καθιστώντας σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία προσέγγιση των Σκοπίων με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς εφόσον δεν λυθεί προηγουμένως το θέμα του ονόματος. «Ζητούμε λύση πακέτο, ενιαία, συνολική και οριστική. Γι’ αυτό ακριβώς είναι αναγκαίο να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στο γειτονικό κράτος έτσι να υλοποιηθεί η ισχύς του ονόματος erga omnes, αλλά και να κατοχυρωθεί η εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στίγματος. Και αυτό δεν αφορά μόνον την απάλειψη των αλυτρωτικών συνταγματικών αναφορών, αλλά και τα σύμβολα, τη γλώσσα, την ταυτότητα. “Μακεδονικό έθνος” δεν υπάρχει και δεν μπορεί να αφεθεί καμιά χαραμάδα για τέτοιους ισχυρισμούς» διευκρινίζουν κύκλοι του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Loading