Τα βρήκαν κυβέρνηση και τράπεζες για την Α’ κατοικία

Έπειτα από μια συνάντηση που κράτησε περίπου οκτώ ώρες, κυβέρνηση και εκπρόσωποι των τραπεζών ήρθαν σε πλήρη συμφωνία αναφορικά με τον διάδοχο νόμο Κατσέλη που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

propoli

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλαίσιο, ενώ η υπάρχουσα συμφωνία θα αντικαταστήσει από την 1η Μαρτίου το άρθρο 9 του ν. 3869/10.

Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει ένα χρόνο προστασίας για όλους, διάστημα το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα πέντε χρόνια για άνεργους ή ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Επίσης η ρύθμιση αφορά σε υπόλοιπο δανείου από 130.000 ευρώ και για σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.

Επίσης αναφορικά με το εισόδημα αυτό ορίζεται έως 12.000 ευρώ για άγαμους και 21.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με πλαφόν τα 36.000 ευρώ.

Εξάλλου άμεσα αναμένεται να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να υπαχθούν στο νέο νόμο με διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο θα αποφύγουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού τουλάχιστον μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα, ενώ μέχρι πρόσφατα αυτό είχε αφεθεί σε σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, αλλά πλέον θα ορίζεται με το νέο νόμο.

Τέλος, σήμερα διευκρινίστηκαν και τα εννέα σημεία τα οποία θα αποσταλούν με έγγραφο στην Κομισιον για έγκριση από το Eurogroup. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Λιάκοςς, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καλαντώνης και κ. Απαλαγάκη.

Loading