Τα μαζεύει ο Ζάεφ: «Καμία παρέμβαση στα της Ελλάδας»

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση των Σκοπίων, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στη Βόρεια Ελλάδα.

propoli

Η έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και η παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υποχρέωσαν τα Σκοπιά να ρίξουν τους τόνους και να προβούν σε δήλωση… μεταμέλειας.

Σε αυτήν τονίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών απαγορεύει στην ΠΓΔΜ να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας (όπως λχ το θέμα των γλωσσών που διδάσκονται).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ζάεφ:

«Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, προς στήριξη της Συμφωνίας.

Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και ότι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.

Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη γλώσσα και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών οι οποίες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις Ευρωπαϊκές Αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε εάν τα σχόλια του έγιναν αντιληπτά με οιονδήποτε άλλο τρόπο».

Loading