INTIME

Τζανακόπουλος στο P: «Λαγός της ΝΔ ο Φέσσας»

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε, απαντώντας σε ερώτηση του Politik κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, “λαγό της ΝΔ”, ο οποίος εξυπηρετεί παραλλήλως τα στενά εργοδοτικά συμφέροντα.

propoli

Δεν θέλησε, ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος να συνδέσει τον κ. Φέσσα με εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι κι εκείνοι ζητούν να μην καταργηθεί η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση, εξάλλου, του Politik για το Μακεδονικό ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε πως η κυβέρνηση υποτίμησε τη λαϊκή αντίδραση, δηλώνοντας πως το κλίμα θα αναστραφεί και πως ο πραγματικός κίνδυνος είναι η Τουρκία.

Οι ερωτήσεις- απαντήσεις

POLITIK: Εκτιμάτε, κύριε Εκπρόσωπε, ότι ο κ. Φέσσας συμπλέει απλώς με τη Ν.Δ. ή εκτιμάτε πως υπάρχουν και εκπρόσωποι των θεσμών με τους οποίους συμπλέει ο κ. Φέσσας και παίζει το συγκεκριμένο παιχνίδι τη συγκεκριμένη στιγμή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φέσσας έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι λειτουργεί –το είπα και προηγουμένως- ως λαγός της Ν.Δ.. Όταν ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ανοίξει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πρώτος από όλους ο κ. Φέσσας προστρέχει προς υποστήριξη του κ. Μητσοτάκη και κάνει ακόμη πιο ακραίες δηλώσεις από ό,τι θα μπορούσε να κάνει ο πιο ακραίος εκ των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων, συνέβη ακριβώς το ίδιο. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Φέσσας λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα. Αλλά και έτσι να μην ήταν, στην πραγματικότητα αυτό το οποίο εκπροσωπεί δεν είναι τίποτε άλλο, παρά τα στενά εργοδοτικά συμφέροντα, ενός εργοδοτικού φορέα, τον οποίο, βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Ωστόσο, δική μας δουλειά είναι κάθε φορά να σταθμίζουμε συμφέροντα, απαιτήσεις, ανταγωνισμούς και να παίρνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις με γνώμονα τελικά το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι το στενό εργοδοτικό συμφέρον ή το συμφέρον του ΣΕΒ.

POLITIK: Με δεδομένο ότι δημιουργείται και ένα κόμμα, το οποίο προσπαθεί να αντλήσει ψηφοφόρους από τους αποκαλούμενους «Μακεδονομάχους», μήπως η κυβέρνηση υποτίμησε τη λαϊκή αντίδραση, όσον αφορά τη διαχείριση και τη λύση του Μακεδονικού; Και με δεδομένο τις όποιες δημοσκοπήσεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, και ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Κοτζιάς δεν κάνουν εξωτερική πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Κάνουν εξωτερική πολιτική με κριτήριο, με άξονα και με γνώμονα, το συμφέρον της χώρας και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή στα Βαλκάνια, αλλά και στον κόσμο. Νομίζω ότι δεν υποτιμήσαμε απολύτως τίποτα.

Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είχε αντιδράσεις, επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, διαφωνίες με τη συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, νομίζω ότι με το πέρασμα του καιρού το τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας, που συμφωνεί και στηρίζει αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία, δηλαδή την πρωτοβουλία για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Πράγμα το οποίο, νομίζω ότι θα μετατοπίσει τον άξονα του ενδιαφέροντος εκεί που έχει μεγάλη σημασία, δηλαδή προς ανατολάς. Διότι το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι ο μικρός γείτονάς μας στα βόρεια, δεν είναι η πΓΔΜ, η οποία σας θυμίζω ότι είναι ένα κράτος με ΑΕΠ 8 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 1/20 του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αντιθέτως, το πραγματικό πρόβλημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι στην Ανατολή. Είναι τα ζητήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις μας με την Τουρκία και εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να προσανατολιστεί η ελληνική εξωτερική πολιτική, έτσι ώστε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Loading