INTIME

Τζανακόπουλος σε P: «Οριακή κατάσταση στη Μόρια»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο αναστολής της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου για μερικούς μήνες, μέχρι δηλαδή να ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat το Μάρτιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Politik στην ουσία επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην οριστική ματαίωση εφαρμογής του μέτρου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και σε ερώτησή μας για την κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, παραδεχόμενος ότι είναι οριακή.

Δεν παράλειψε, ωστόσο, να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προτάσεις για την ανακούφιση του Προσφυγικού που κατάθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

“Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια”

POLITIK: Να περιμένουμε, κύριε Εκπρόσωπε, ότι θα έχουμε κάποια νεώτερα στο Eurogroup του Νοεμβρίου ή θα πάμε τον Μάρτιο, όταν θα βγουν και τα επίσημα στοιχεία της Eurostat…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τον Μάρτιο, όταν…

POLITIK: Με μια μικρή αναστολή της εφαρμογής του μέτρου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια.

“Ο Μητσοτάκης δεν προτείνει κάτι νέο”

POLITIK: Και η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι η κατάσταση στη Μόρια και σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς και προσφυγικά κέντρα, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη πρότεινε κάποιες λύσεις όσον αφορά κυρίως την παροχή ασύλου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Συμμερίζεστε αυτή την ανησυχία για την παροχή, για τις διαδικασίες αυτές τις χρονοβόρες στην παροχή ασύλου και θα μπορούσαν, ενδεχομένως, κάποιες από τις προτάσεις Μητσοτάκη να εφαρμοστούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχήν, πρέπει να σας πω ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι πράγματι δύσκολη, είναι πράγματι οριακή. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 9.000 ανθρώπους εκεί. Ωστόσο, γίνεται μια διαρκής προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το νησί. Καθ` όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού καταφέραμε να μεταφέρουμε περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Λέσβο στην ενδοχώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα μόνο καταφέραμε να μεταφέρουμε περίπου 700 ακόμα και μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη σκοπεύουμε να έχουμε μεταφέρει περίπου 2.000 ακόμα ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες προς την ενδοχώρα για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με βάση όλα όσα ισχύουν στο εθνικό και διεθνές νομικό περιβάλλον.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη και τις προτάσεις τις οποίες έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ: Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Μητσοτάκης-δεν θέλω να πω ότι είπε ψέματα- έκανε ένα λάθος το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, παρά διά της υπόθεσης ότι κάποιος σύμβουλός του δεν του εξήγησε ακριβώς ποια είναι η διαδικασία παροχής ασύλου στη χώρα. Μίλησε για τέσσερις βαθμούς στη διαδικασία παροχής ασύλου. Δεν υπάρχουν τέσσερις βαθμοί στην Ελλάδα. Υπάρχει η πρωτοβάθμια επιτροπή προσφυγών, υπάρχει η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών, η οποία λειτουργεί ως οιωνοί δικαιοδοτικό όργανο και η οποία εκδίδει τελεσίδικες αποφάσεις και από εκεί και πέρα, υπάρχει δυνατότητα αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει με όλες τις διοικητικές πράξεις, σε κάθε λοιπόν περίπτωση, οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τον ελληνικό νόμο είναι είτε δύο είτε τρεις, ανάλογα από τη σκοπιά που το βλέπει κανείς. Σίγουρα δεν είναι τέσσερις. Πρώτο αυτό.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για δύο διαδικασίες, για δύο βαθμούς, πρέπει να σας πω ότι αυτή δεν είναι μια καινούρια πρόταση. Έχει εφαρμοστεί και το 2009 έγινε αυτό, αλλά νομίζω και λίγο αργότερα, το 2012. Το 2009 αυτό που καταργήθηκε ήταν η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών και τότε είχαμε δύο βαθμούς μόνο, είχαμε, δηλαδή, την πρωτοβάθμια επιτροπή προσφυγών και μετά τη δυνατότητα άσκησης αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ξέρετε τι έγινε τότε; Βούλιαξε το ΣτΕ. Και δεν μπορούσε πλέον να διαχειριστεί τις υποθέσεις. Στη συνέχεια καταργήθηκε αυτή η διαδικασία και πέρασε ο δεύτερος βαθμός στα διοικητικά δικαστήρια. Ξέρετε τι έγινε τότε; Βούλιαξαν τα διοικητικά δικαστήρια.

Άρα, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτείνει κάτι νέο. Προτείνει πράγματα τα οποία έχουν γίνει στο παρελθόν και έχουν αποτύχει. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να μειώσουμε τους χρόνους για την έκδοση απόφασης για την παροχή ή μη παροχή ασύλου στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές και αυτό το έχουμε καταφέρει με προβλέψεις για συγκεκριμένες προθεσμίες.

Ωστόσο, από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντοτε και η πραγματικότητα. Ξέρετε, η κάθε κρίση για το άσυλο είναι μια ad hoc κρίση, είναι μια εξατομικευμένη κρίση. Έχει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. Επομένως, εμείς αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να βρίσκουμε πάντοτε την ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της Συνθήκης της Γενεύης, που προστατεύει τους πρόσφυγες και προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο απονέμεται το καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Και από την άλλη μεριά να προσπαθούμε να αποσυμφορούμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τα νησιά μας, τα οποία πράγματι έχουν επιβαρυνθεί.

Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουμε όλοι το εξής: Ο μοναδικός τρόπος για μια συνολική επίλυση του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης είναι η ίση κατανομή, η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και όσο οι χώρες του Βίσεγκραντ επιμένουν σε αυτή την αντιευρωπαϊκή, αντιανθρωπιστική και παράνομη κατά τη γνώμη μου συμπεριφορά απέναντι στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, το πρόβλημα θα συνεχίζεται. Εμείς από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε και πολιτικά και διαπραγματευτικά να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.

Loading