INTIME

«Σύντομα η εισδοχή της “Β. Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ»

«Εντός των επόμενων ημερών θα κυρωθεί από τη Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ στο αντίστοιχο της ΠΓΔΜ, θέτοντας αυτόματα σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και την αλλαγή του ονόματός της σε “Βόρεια Μακεδονία”», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

propoli

Όπως είπε, «σε λίγες μέρες θα δούμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι απολύτως δεδομένη και από τις δύο πλευρές».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε πως στην ελληνική κοινωνία υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση. «Στην καμπάνια του “όχι” το τέμπο και τα συνθήματα τα έδωσαν κυρίως ακροδεξιές δυνάμεις. Ήταν μια ήττα της ελληνικής δεξιάς» υποστήριξε ο υπουργός Επiκρατείας.

Η επίθεση στη ΝΔ

Όπως είπε, η ΝΔ «όχι μόνο υιοθέτησε τον λόγο και τις θέσεις της άκρας δεξιάς, αλλά έφτασε στο σημείο να υιοθετεί και μεθόδους της άκρας δεξιάς: προπηλακισμούς βουλευτών, απειλές κλπ. Μέλη του ΕΛΚ έχουν μείνει άναυδοι από τη στάση του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας για τον Νίκο Κοτζιά, σημείωσε ότι ο τέως ΥΠΕΞ έχει παίξει κομβικό ρόλο και ως υπουργός λειτούργησε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. «Δεν μπορεί κανείς να ρίξει σκιά στην ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά» είπε.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, που ισχύει από αύριο, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αναπροσαρμόζονται αναλογικά οι διαμορφωμένες τριετίες, αυξάνεται το επίδομα ανεργίας από τα 360 στα 400 ευρώ και συμπαρασύρονται προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία, οποτεδήποτε ρωτήθηκε τα τελευταία χρόνια για την αύξηση του κατώτατου μισθού, απέφυγε να πάρει θέση και μετέθετε το ζήτημα στο απώτερο μέλλον.

«Εδώ συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα η ΝΔ λέει ότι μέρος από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα απορροφηθεί από τη μείωση αφορολόγητου του 2020». «Φαίνεται να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να μην ισχύσει η μείωση, εκτός αν εκλεγεί η ΝΔ, που την έχει στο πρόγραμμά της» επισήμανε, λέγοντας πως η κυβέρνηση δίνει διαρκή μάχη για την εργασία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αν ίσχυε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το ύψος του μισθού, «τότε χώρες της Αφρικής και της Ασίας θα ήταν στην κορυφή της ανταγωνιστικότητας. Σημασία έχει η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και άλλοι παράγοντες» υποστήριξε, λέγοντας «εμείς φτιάχνουμε ένα μοντέλο που δεν στηρίζεται στη συντριβή της οικονομίας».

Για την κυβερνητική σταθερότητα

Αναφερόμενος στο θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας, σημείωσε ότι αυτό κρίθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως είπε, «η ιδιότυπη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αναβαθμίζει τον ρόλο του βουλευτή. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε με ονομαστικές ψηφοφορίες», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να δοκιμαζόμαστε κάθε εβδομάδα, αν το θέλει ο κ. Μητσοτάκης».

«Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Σημείωσε, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός «δεν είχε κανέναν λόγο να συζητήσει προτάσεις συναλλαγής με τον κ. Καμμένο ή οποιονδήποτε άλλο». Σε σχέση δε με δημόσιες απειλές του κ. Καμμένου, απάντησε πως «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, οι κυβερνήσεις κυβερνούν, κι αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας μας».

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης-άποψης, μπορεί να αποχωρούν».

Για την στοχοποίηση στην Κουντουρά

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για απόπειρα στοχοποίησης της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, και προσπάθεια να αμφισβητηθεί η ηθική της ακεραιότητα. «Είναι μια εξαιρετική υπουργός, και επειδή δεν μπορεί να βρεθεί σκιά στο έργο της, επιχειρείται να πληγεί στο ηθικό επίπεδο» ανέφερε. «Οι επιθέσεις εναντίον βουλευτών για το Μακεδονικό είναι η άλλη όψη. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να λυγίσουμε σε τέτοιες πιέσεις» υποστήριξε.

«Ο Πολάκης κατηγόρησε ένα μιντικό σύστημα»

Μιλώντας για τον Παύλο Πολάκη, σημείωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός και το υπουργείο Υγείας έχουν απαντήσει για όσα ρωτήθηκε χθες. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να συγκαλύψουμε κανέναν και ο κ. Πολάκης είναι ο τελευταίος που θα χρειαζόταν συγκάλυψη» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, ο κ. Πολάκης κατηγόρησε ένα μιντικό σύστημα που θέλει να συγκαλύπτει ή να αποσιωπά θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να στήνει ένα σκηνικό που, κατά την εκτίμηση κάποιων, μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζαρακτήρισε «περίεργο» ότι η ΝΔ κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως «στη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης προχωρούσε σε συγκάλυψη στοιχείων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής» και άλλες υποθέσεις. Όπως είπε, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει απερίσπαστη το έργο της. «Όσο και να ψάξει και να σπεκουλάρει η ΝΔ, δεν θα τα καταφέρει. Αυτή η κριτική μας αφήσει απολύτως αλώβητους» τόνισε.

Για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τη Βενεζουέλα, τη χαρακτήρισε ως «σαφέστατη», διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον διάλογο των αντιμαχόμενων δυνάμεων, με στόχο να οδηγηθεί η χώρα της Λατινικής Αμερικής σε εκλογές.

Για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον προσκάλεσε επισήμως, θα γίνει την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Loading