Τι θα ζητήσει για Προσφυγικό/Brexit

Τι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους για Προσφυγικό/Brexit

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Για μια ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/ Προσφυγικού στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Κατά το αποψινό δείπνο στο Σάλτσμπουργκ, πριν από την αυριανή (Πέμπτη) Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων.

Θα αναφέρει επίσης:

– Πως η συζήτηση για το Προσφυγικό δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική διάσταση.

– Την ανάγκη ολοκλήρωσης, δίχως περαιτέρω αργοπορία, της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης από τρίτες χώρες και μεταβατικών μηχανισμών μετεγκατάστασης, ιδίως σε κρίσεις όπως αυτή της Συρίας.

– Την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και της ανάγκης ουσιαστικής, αναπτυξιακής στήριξης των κρατών προέλευσης στην Ασία και την Αφρική.

Θα υπογραμμίσει ειδικότερα πως τα κράτη- μέλη πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα από τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια ως παράγοντα ο οποίος συχνά επιδείνωνε τις μεταναστευτικές ροές.

– Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες, καθώς και της διοργάνωσης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αραβικού Συνδέσμου.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu), ο οποίος θα εξασφαλίσει στα κράτη- μέλη περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, τονίζοντας πως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία κι αλλού κατάστησαν το ζήτημα αυτό εξαιρετικώς επίκαιρο.

“Απευκταίο το no deal”

Όσον αφορά το Brexit, o κ. Τσίπρας θα σημειώσει πως η συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας είναι απολύτως εφικτή και πως το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία («no deal») είναι απευκταίο και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη, για τις επιχειρήσεις και για τους λαούς της.

 

Loading