INTIME

Τι προβληματίζει στην προτεινόμενη ονομασία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αντέδρασε αρχικώς με θετική διάθεση στο “Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας”, τη νέα πρόταση που κατάθεσε ο Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ονοματολογικού, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως έχει συμφωνήσει σε αυτή, πολλώ δε μάλλον πως δεν υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.

Την αρχική θετική εκτίμηση έχει διαδεχθεί ο προβληματισμός τόσο στο Μαξίμου όσο κυρίως στο ΥΠΕΞ, όπως πληροφορούμαστε.

Κι αυτό γιατί η επανάσταση του Ίλιντεν, του 1903, σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Σλαβόφωνους και της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας είχε κι εθνικιστικά χαρακτηριστικά αυτονόμησης της περιοχής κόντρα στα συμφέροντα του ελληνικού κράτους.

Από τη μία στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται και συμμερίζονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως το VMRO του Νικόλα Γκρούεφσκι –όπως γράφαμε και την Πέμπτη– να αποδεχθούν μια σύνθετη ονομασία, erga omnes μάλιστα.

Άλλωστε μόλις στη Σόφια κι ο ίδιος ο κ. Ζάεφ έκαμψε την αντίστασή του για μια κοινή ονομασία έναντι όλων μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν πως το “Ίλιντεν Μακεδονία” θα “κάτσει καλά” στο πατριωτικό συναίσθημα ακόμα και των πιο εθνικιστών γειτόνων, από τη στιγμή εξάλλου που η όποια συμφωνία θα περάσει ή όχι με δημοψήφισμα.

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές αναμένουν με ενδιαφέρον κι αγωνία τις αντιδράσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και δη του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη σαββατιάτικη ενημέρωσή τους από τον πρωθυπουργό.

Η φιλοδοξία Τσίπρα

Δεν το κρύβουν πως επιθυμούν η συμφωνία να περάσει με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή προκειμένου να μην πάρουν πάνω τους εξ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος.

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, αναμένεται να μιλήσει για το θέμα και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο με κεντρικό θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση και τη μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη 1”.

Την Παρασκευή, εξάλλου, είχε σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες στους οποίους εκμυστηρεύτηκε πως θέλει να μείνει στην Ιστορία όχι μόνο ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά και που έλυσε το Μακεδονικό.

Loading