Φωτογραφία Αρχείου

Το Δόγμα του Τσίπρα “100 ημερών και φόβου”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στην ατζέντα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη δεν βρέθηκαν μόνο τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως κι αν έχει, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πιθανότατα θα συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Όπως πληροφορούμαστε, η συζήτηση περιστράφηκε και σε ζητήματα πολιτικής τακτικής, κυρίως όσον αφορά στις ευρωεκλογές, και κατά βάση στην αναγκαιότητα συγκρότησης πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της ακροδεξιάς με καθαρό λόγο ο οποίος θα ισορροπεί ανάμεσα στο όραμα και στο ρεαλισμό.

Οι συμμετέχοντες, εξάλλου, στην Πολιτική Γραμματεία συμφώνησαν πως οι προοδευτικές προτάσεις πρέπει να έχουν ορίζοντα και μετά από τις ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για το κοινωνικό μέρισμα, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να προβάλει στη Βουλή το νέο κυβερνητικό δόγμα.

Αυτό βασίζεται στο αφήγημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά πραγματικώς από την ημέρα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια- εδώ και 100 ημέρες-, από όταν δηλαδή μπορεί να εφαρμόζει το δικό του οικονομικό πρόγραμμα, κι όχι από το 2015!

Επιπλέον, κάνοντάς το σαφές με τη μη προνομοθέτηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2020, ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει το φόβο που ενδεχομένως να προκαλεί στους πολίτες το “νεοφιλελεύθερο” κυβερνητικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για παράδειγμα το “πρόγραμμα Πινοσέτ” για το ασφαλιστικό.

Όσον αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, “κλειδωμένες” πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των νυν ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου και Κατερίνας Κούνεβα, καθώς και των Γιώργου Κατρούγκαλου, Λυδίας Κονιόρδου, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιάννη Μουζάλα.

Πρέσιγκ σε Αχτσιόγλου για Αθήνα

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως έντονο πρέσιγκ δέχεται η Έφη Αχτσιόγλου να κατεβεί υποψήφια στην Αθήνα, με την ίδια μέχρι στιγμής να αμφιταλαντεύεται.

Για τη Θεσσαλονίκη, πάντως, φαβορί παραμένει η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Προβλήματα, εξάλλου, αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου στο να βρει υποψήφιους περιφερειάρχες, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία (αν κι ακούγεται εντόνως το όνομα του πρόεδρου της ΔΕΘ, Τάσου Τζήκα), στην Ήπειρο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Loading