Το Σκοπιανό στέλνει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Στη Νέα Δημοκρατία είναι πεπεισμένοι πως το Σκοπιανό στέλνει κάθε (πολιτικό) κατεργάρη στον πάγκο του!

Για αυτό και προχώρησαν στην κατάθεση της πρότασης μομφής, θέλοντας να καταδείξουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει την συμφωνία.

Αν και τα… κουκιά δεν βγαίνουν ώστε να προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ακύρωση της φιέστας Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Πειραιώς είναι πεπεισμένοι πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος πέραν από αυτόν που ακολούθησαν.

Επέλεξαν λοιπόν να απευθυνθούν στην Ολομέλεια της Βουλής θέλοντας να καταδείξουν στην ιστορία, αλλά και σε όλους τους Έλληνες, εκείνους που με την ψήφο τους θα ξεπουλήσουν το όνομα της Μακεδονίας. Εκείνους που επικυρώνοντας τη συμφωνία θα ανοίξουν μια βαθιά «πληγή» τόσο στα βόρεια σύνορά μας, όσο και στην εθνική μας κληρονομιά.

«Πάνω από όλα η καρέκλα για τον Καμμένο»

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζήτησε το αυτονόητο. Να προσέλθει o κ. Τσίπρας στη βουλή και να διαπιστωθεί αν έχει την νομιμοποίηση -δηλαδή τη στήριξη- της πλειοψηφίας των βουλευτών πριν υπογράψει τη συμφωνία. Ζητήσαμε δηλαδή να κάνει ο κ. Τσίπρας ό,τι έκανε και το 2015 μετά το δημοψήφισμα, όταν ακόμη και η αντιπολίτευση του προσέφερε τη στήριξη της για να κάνει την περιβόητη διαπραγμάτευση».

Στο στόχαστρο της κριτικής τους μοιραία μπαίνει και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος φάσκει και αντιφάσκει. Από τη μια πλευρά λέει «όχι» στον Νίκο Κοτζιά και από την άλλη «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα. «Τα λέει όλα αυτά γιατί ειδικώς για τον κ. Καμμένο είναι γνωστό ότι ισχύει το “νυν υπέρ πάντων” η καρέκλα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές με εμφανή ειρωνική διάθεση προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Το παρασκήνιο της πρότασης μομφής

Η απόφαση να κατατεθεί η πρόταση μομφής πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία, πέραν του κ. Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος κ. Κώστας Τσιάρας, ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.  Γεωργαντάς, ο      διευθυντής του γραφείου του προέδρου κ. Στέλιος Πέτσας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου κ. Κωνσταντίνος Ζούλας και ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο κείμενο της πρότασης μομφής που υπέγραψε το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ότι επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποτρέψει «τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων». Επισημαίνεται δε πως η ανακοίνωση της συμφωνίας συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων και πως «είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού».

Και καταλήγει η πρόταση μομφής: «Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας. Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα».

Loading